Oppositie vecht uitslag aan bij de rechter

Oppositieleider Viktor Joesjtsjenko heeft de uitkomst van de Oekraïense presidentsverkiezingen vanochtend aangevochten bij het hooggerechtshof. Zijn klacht geldt vooral het toezicht op de verkiezingen.

In Kiev zijn vanochtend weer vele duizenden demonstranten naar het Onafhankelijkheidsplein gekomen om hun protest tegen de verkiezingsuitslag voort te zetten. De demonstranten die volgens getuigen van alle leeftijden zijn en uit verschillende delen van het land komen, werden beziggehouden met rockmuziek en gebeden.

De West-Oekraïense stad Lviv heeft vanochtend verklaard de verkiezingen van Janoekovitsj niet te erkennen. Scholen en universiteiten zijn voor onbepaalde tijd in staking gegaan. ,,De provincie Lviv zal alleen gehoor geven aan het woord van Joesjtsjenko. We roepen andere provincies op ons voorbeeld te volgen'', aldus de voorzitter van de provincieraad van Lviv.

Onze correspondent in Polen voegt hier aan toe:

Polen, dat zich ernstig zorgen maakt over de ontwikkeling in buurland Oekraïne, zoekt naar mogelijkheden om te bemiddelen. Het Poolse parlement heeft vanochtend unaniem een motie aangenomen waarin om Poolse diplomatieke bemiddeling wordt gevraagd. De VS hebben zich voorstander getoond van een bemiddelende rol door de Poolse president Kwasniewski. Zowel Joesjtsjenko als de zittende president van Oekraïne, Leonid Koetsjma, hebben om de komst van de Poolse president gevraagd. Maar Kwasniewski wil alleen gaan als ,,er stof is voor een serieus gesprek''. Gisteren is wel al een presidentiële gezant naar Kiev afgereisd.

Lech Walesa, oprichter van vakbond Solidariteit en leider van de Poolse oppositie onder het communisme, is vandaag ook in Kiev aangekomen. Walesa heeft de demonstranten gezegd dat een `compromis' nog altijd mogelijk is. Hij wil helpen voorkomen dat de situatie in Oekraïne uit de hand loopt, zoals in Polen in 1981, toen het toenmalige communistische regime het volksprotest met geweld neersloeg.

Poolse parlementariërs dragen als teken van solidariteit oranje linten, de kleur van de Oekraïense oppositie. In Polen wordt elke dag geprotesteerd tegen de gang van zaken in Oekraïne. In Warschau werden de demonstranten toegesproken door de Poolse oud-premier Tadeusz Mazowiecki, die zei ,,dat Polen de vervalsing van de verkiezingen nooit zal erkennen''.