Ophef Mexico na lynchen agenten

In Mexico is ophef ontstaan nadat ruim driehonderd burgers dinsdag in een buitenwijk van de hoofdstad drie federale agenten aanvielen en in brand staken. Twee agenten overleefden de aanval van de woedende burgers niet. De derde ligt zwaargewond in het ziekenhuis.

De lynchpartij – inclusief de smeekbedes, het overgieten met benzine en in brandsteken van de agenten – werd urenlang rechtstreeks op verschillende televisiezenders uitgezonden zonder dat collega's van de drie ingrepen.

De federale agenten in burger werden aangevallen nadat ze in het kader van een drugsonderzoek foto's hadden gemaakt van een schoolplein. Hierna werden ze door enkele wijkbewoners tot ontvoerders bestempeld. Recentelijk zouden twee leerlingen van de school zijn ontvoerd. De agenten probeerden zich tegenover de menigte te identificeren, maar die liet zich niet kalmeren.

Gisteren trok een klein leger van enkele honderden agenten met veel machtsvertoon de buitenwijk van Mexico-Stad binnen waar de agenten belaagd werden. 33 personen werden gearresteerd wegens vermoede betrokkenheid. De autoriteiten onderzoeken momenteel waarom de agenten niet door collega's ontzet werden, terwijl cameramensen de mannen tot in detail filmden en presentatoren ze een microfoon konden voorhouden. Volgens de politie kon zij door verkeersopstoppingen niet eerder ter plaatse zijn.

Het incident heeft de discussie in Mexico over de zogeheten `Wetten van de Jungle' aangewakkerd. Velen noemen de incompetente, corrupte en uiterst trage werkwijze van de politie als een belangrijk motief voor burgers om het recht in eigen hand te nemen. President Vicente Fox vroeg het Congres eerder al de salarissen van politieagenten te verhogen, in de hoop zo hun daadkracht op te schroeven en de corruptie te verminderen.