Om naar uit te kijken (Gerectificeerd)

BEELDENDE KUNST

L'Art Nouveau

Het Van Gogh Museum organiseert een tentoonstelling over het ontstaan van de Franse Art Nouveau, gezien vanuit het perspectief van de kunsthandelaar en verzamelaar Siegfried Bing (18381905). De naam van diens Parijse kunsthandel, L'Art Nouveau, werd de benaming voor de kunststroming rond 1900 die ook wel bekend staat als Jugendstil. Bing was een belangrijke promotor van Aziatische kunst. Zo kocht Vincent van Gogh bij hem diverse Japanse prenten. De expositie La Maison Bing omvat vierhonderd objecten en kunstwerken die in Bings galerie werden verhandeld, zoals glaswerk van Tiffany, schilderijen en beelden van Toulouse-Lautrec, Rodin, Claudel en Vuillard, en meubels, keramiek en sieraden van Van de Velde, Colonna, De Feure en Gaillard.

La Maison Bing. 26 nov t/m 27 febr 2005 in het Van Gogh Museum, Paulus Potterstraat 7, Amsterdam. Dag 10-18u, vr 10-22u. Inl 020-5705200 of www.vangoghmuseum.nl

OPERETTE

Die Fledermaus

De Nationale Reisopera trekt langs 13 steden met een nieuwe productie van de operette Die Fledermaus van Johann Strauss. In Duitsland is de operette decemberrepertoire, dus vroeg de Reisopera de Duitse regisseur Robert Lehmeier om zijn visie op de vaak door cliché's geplaagde operette. Andreas Stoehr leidt het Orkest van het Oosten.

Première: 26 nov Twentse Schouwburg, Enschede. Tournee t/m 9 jan. Inl www.reisopera.nl

POP

Jamie Cullum

Dit 24-jarig Brits pianowonder blinkt uit in jazz, maar kan ook met rock en pop heel aardig uit de voeten. Op zijn cd Twentysomething vertolkt Jamie Cullum naast Frank Sinatra-klassiekers ook swingende covers van Jeff Buckley en een spectaculair The wind cries Mary van Jimi Hendrix.

26 nov 20u30 Paradiso, Amsterdam. Inl 020-6264521.

TONEEL

Gilgamesh

Acteur Joop Keesmaat en regisseur Peter Sonneveld brengen bij het Ro Theater de vertelvoorstelling Gilgamesh, gebaseerd op het 4000 jaar oude epos uit Mesopotamië. De jonge koning Gilgamesj raakt na het overlijden van zijn vriend Enkidoe in een depressie. Hij leert zich te verzoenen met de dood.

Première 1 dec Rotterdamse Schouwburg. Tournee t/m 23 april. Inl. 010-4046888 of www.rotheater.nl

DANS

Gezusters de Keersmaeker

Het Belgische gezelschap Rosas brengt het danstheaterstuk Kassandra - Speaking in twelve voices. Choreografe Anne Teresa de Keersmaeker en haar regisserende zuster Jolente gebruiken een monoloog voor twaalf stemmen over de mythische prinses Kassandra, de onheilsprofete die de ondergang van Troje voorspelt maar door niemand wordt geloofd.

27-28 nov Rotterdamse Schouwburg 010-4118110 of www.rotterdamseschouwburg.nl

BEELDENDE KUNST

Pieter Claesz

De Haarlemse schilder Pieter Claesz (1596/1597-1660) was een van de belangrijkste stillevenschilders in Holland. Zijn werk munt uit door de realistische weergave van de voorwerpen, die bijna tastbaar zijn afgebeeld. Claesz weet een roemer of een tinnen bord zo weer te geven dat er een betoverende schoonheid van afstraalt. Op een expositie in het Frans Hals Museum zijn 45 topstukken bijeengebracht.

Pieter Claesz, stillevens. 27 nov t/m 3 april 2005 in het Frans Hals Museum, Groot Heiligland 62, Haarlem. Inl: 023-5115775 of www.pieterclaesz.com

Rectificatie

Japanse karper

Bij de Japanse afbeelding van een karper voorop de Weekagenda (25 november, pagina 19) stond in een deel van de oplage de verkeerde tekst. De illustratie verwees naar de expositie La Maison Bing, van 26 november tot en met 27 februari 2005 in het Van Gogh Museum te Amsterdam. De tentoonstelling betreft het ontstaan van de Franse Art Nouveau, vanuit het perspectief van kunsthandelaar en verzamelaar Siegfried Bing (18381905). De naam van zijn Parijse kunsthandel, L'Art Nouveau, werd de benaming voor de kunststroming rond 1900 die ook bekend staat als Jugendstil. Bing was een belangrijke promotor van Aziatische kunst. Zo kocht Vincent van Gogh bij hem diverse Japanse prenten. De expositie omvat vierhonderd objecten uit Bings galerie, zoals glaswerk van Tiffany, schilderijen en beelden van Toulouse-Lautrec, Rodin, Claudel en Vuillard, en meubels, keramiek en sieraden van Van de Velde, Colonna, De Feure en Gaillard. Inlichtingen: www.vangoghmuseum.nl of 020-5705200.