Nominaties Joris Ivens Award bekend

De openingsfilm van het IDFA, Stand van de Maan van Leonard Retel Helmrich, is een van de drie kanshebbers voor de Joris Ivens Award die vrijdag wordt uitgereikt. Dit maakte de juryvoorzitter, de Finse regisseuse Pirjo Honkasalo, gisteravond bekend.

De andere genomineerden voor de Joris Ivens Award, de prijs voor de beste lange documentaire, zijn de Zweedse film Rehearsals van Michal Leszczylowksy, waarin de toneelschrijver Lars Norén een stuk instudeert met drie gevangenen en The Swenkas van de Deen Jeppe Ronde, over Zulu-mannen die zich graag uitdossen als dandies. De prijs bestaat uit een beeldje en 12.500 euro.

De strijd om de Zilveren Wolf, de prijs voor de beste korte documentaire (10.000 euro), gaat tussen Georgi and the Butterflies van de Bulgaar Andrey Paounov, over de directeur van een psychiatrisch ziekenhuis, Sentenced to marriage van Anat Zuria (Israel) over joods-orthodoxe vrouwen die willen scheiden, en We Need Hobbies van Matthias Luthard (Duitsland), over senioren die thuis tv-programma's maken.

Als beste debuten (2.500 euro) zijn genomineerd: Max by Chance van Max Kestner (Denemarken), waarin deze zijn voorouders en aanstaand nageslacht in het licht van het eeuwig toeval plaatst, The Bridge van Ileana Stanculescu, over een brug op de grens tussen Roemenië en de Oekraïne en The Women of Mount Ararat van Erwann Briand (Frankrijk), een film over Koerdische, Amazone-achtige strijdsters.