Nieuw Museum

Eindelijk, na ruim veertig jaar, is zijn droom uitgekomen: Thom Mercuur (64), oud-directeur van het Franeker museum 't Coopmanshûs en oud-conservator moderne kunst van het Fries Museum, heeft zijn eigen museum voor moderne kunst. Museum Belvédère ligt in landschapspark Oranjewoud bij Heerenveen. Het door Eerde Schippers ontworpen 104 meter lange en 13 meter brede gebouw, is onderdeel van een nieuwe tuin bij het 17de-eeuwse landgoed Oranjewoud, het vroegere buitenverblijf van de Oranjes, dat in oude glorie is hersteld. Mercuurs particuliere museum is het eerste voor moderne en hedendaagse kunst in Friesland. Het museum bestaat uit drie delen: een expositieruimte voor wisselende tentoonstellingen, een middendeel met een museumcafé en een deel met een vaste collectie. In zes kabinetten hangen 270 kunstwerken van schilders, die volgens Mercuur een hoog niveau hebben, maar lange tijd slechts bij een kleine groep ingewijden bekend waren en gewaardeerd werden. Er hangt werk van de symbolist Jan Mankes (1889-1920), Tames Oud (1895-1953) en de naoorlogse Friese expressionist Gerrit Benner (1897-1981), met wie Mercuur bevriend was en van Boele Bregman, Klaas Koopmans en Sjoerd de Vries. Ook Dada neemt een belangrijke plaats in. Er zijn werken van Theo van Doesburg en collages van de Drachtster Thijs Rinsema. Ook Constant Permeke, Tinus van Doorn, Jean Brusselmans en Roger Raveel, wiens vier zwanen in het water voor het museum komen te liggen, zijn vertegenwoordigd.

Museum Belvédère, Oranje Nassulaan 12, Heerenveen is vanaf 27 nov geopend voor het publiek. Di-zo, 11-17u.