N-Korea: ontslag zwager van Kim

De zwager van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Il, die werd beschouwd als de nummer twee in de stalinistische hiërarchie van dit van de buitenwereld afgesloten land, is in ongenade gevallen. Dat melden inlichtingenbronnen in Zuid-Korea.

Het nieuws over de degradatie van Jang Song-Taek (58), die al begin dit jaar zou hebben plaatsgehad, komt naar buiten op een moment dat al ruim een week wordt gespeculeerd over de positie van Kim Jong-Il zelf. Volgens sommige bezoekers aan Noord-Korea zijn recentelijk portretten van de leider uit openbare gelegenheden verdwenen, wat zou kunnen duiden op strubbelingen. Maar die geruchten zijn ook tegengesproken.

Volgens het nieuwe Zuid-Koreaanse document, dat vanochtend achter gesloten deuren werd toegelicht voor de inlichtingencommissie van het parlement in Seoul, was Jang Song-Taek binnen de communistische partij verantwoordelijk voor personele benoemingen. Hij moest die sleutelpositie opgeven na beschuldigingen van corruptie, en sleurde in zijn val zeven of acht generaals mee. ,,We hebben begrepen dat Jang het slachtoffer is geworden van een zuivering, nadat hij ervan werd beschuldigd zijn eigen fractie binnen de strijdkrachten te hebben willen formeren'', aldus het Zuid-Koreaanse inlichtingenrapport.

Volgens Cheong Seong-Chang van het Zuid-Koreaanse onderzoeksinstituut Sejong kwam de positie van Jang in gevaar nadat de overgelopen Noord-Koreaanse partij-ideoloog Hwang Jang-Yop zijn naam had genoemd als meest waarschijnlijke opvolger van Kim. Hwang Jang-Yop zei dat deze zomer nog op een seminar in Seoul.

Volgens sommige Zuid-Koreaanse analisten kan de affaire duiden op een interne machtsstrijd binnen de familie Kim. De berichten over het weghalen van de portretten van Kim hebben die geruchten gevoed. China's onderminister van Buitenlandse Zaken, Wu Dawei, deed gisteren op een persbriefing in Peking de ongebruikelijke stap door openlijk te reageren op de geruchtenstroom, met een ontkenning van berichten over Chinese troepensamentrekkingen bij de grens met Noord-Korea, . Hij onderstreepte dat de politieke situatie in het buurland ,,stabiel'' is en zei dat hij tijdens een bezoek in september ,,vele positieve veranderingen'' had gezien in het land.