Multicultureel PSV bevrijd van Europese obsessie

PSV-voorzitter Rob Westerhof en zijn voorganger Harry van Raaij liepen broederlijk glimlachend zij aan zij door de catacomben van het Philips Stadion waar de spelers en de trainers onderwijl groots feest vierden. Wat Van Raaij in al zijn jaren als preses van de Eindhovense club nooit was gelukt, bereikte Westerhof al na slechts een paar maanden: verder komen dan de eerste ronde in de Champions League. Westerhof na afloop van de 1-1 tegen Arsenal: ,,Ik beschouw dit ook als het succes van mijn voorganger.'' Van Raaij grijnzend: ,,Ja, ja. De nieuwe voorzitter is er net een paar weken en hij heeft het al voor elkaar.'' Westerhof: ,,Had je een toch een jaar later willen terugtreden Harry?'' Van Raaij: ,,Nee, want dan hadden we het waarschijnlijk weer niet gehaald.''

Op het moment dat PSV er zeker van was dat het voor het eerst in de historie van de Champions League de groepsfase zal overleven, maakte een mengelmoes van opluchting en blijdschap zich meester van de Eindhovenaren. Nadat het duel tussen Rosenborg en Panathinaikos in 2-2 was geëindigd balde coach Guus Hiddink op het veld zijn vuisten zoals hij dat voor het laatste had gedaan als bondscoach van Zuid-Korea. De opnieuw uitblinkende doelman Gomes viel dol van vreugde reservekeeper Edwin Zoetebier in de armen, waarna het tweetal zich snel voegde bij de hossende selectie op het midden van het veld. Van de volgepakte tribunes klonk het hatelijk in de richting van Ajax ,,are you watching Amsterdam?'' En zo nam PSV al feestend afscheid van een nationaal minderwaardigheidscomplex en een Europese obsessie.

Nadat Hiddink met een groep die al jaren nauwelijks van samenstelling was veranderd geen prestaties van formaat wist te boeken, werd bij PSV het mes gezet in de selectie. Na het vertrek van basisspelers als Arjen Robben, Mateja Kezman, Dennis Rommedahl, Kevin Hofland en Ronald Waterreus vreesden velen voor een tussenjaar. En zeker na een moeizame voorbereiding waarin nieuwe krachten als Gomes, Alex, Phillip Cocu, Jefferson Farfán, DaMarcus Beasley en Gerald Sibon een plaats in de nieuwe formatie moesten veroveren waren de verwachtingen bij de buitenwereld niet hoog.

Op het moment dat de kritiek op PSV al losbarstte zag Hiddink naar eigen zeggen iets moois groeien. Tijdens een vriendschappelijk toernooi bij Manchester United merkte de coach en technisch-directeur van PSV hoe de jongelingen zich manifesteerden in de groep die dringend behoefte had aan nieuwe impulsen. Toen kort voor het eerste serieuze treffen de ervaren krachten zich bij de groep voegden, bleek PSV over een gedegen formatie te beschikken. Zonder de dominantie van spelers als Waterreus en Kezman kreeg iedereen de kans zijn eigen plek te vinden in het bonte gezelschap. ,,Dit is echt een team'', stelde André Ooijer gisteren. ,,Bij de nieuwkomers is de wil heel erg groot om zich aan te passen. Al na twee dagen was het `goede morgen' toen ze de kleedkamer binnenkwamen. Vanaf dag één was er een goed gevoel, ook bij Hiddink.''

Grote winst was verder dat de voorziene transfer van captain Mark van Bommel uitbleef. Aan de hand van de routiniers Van Bommel en Cocu veranderde PSV van een ploeg die internationaal meer dan eens verlamde, tot een volwassen formatie die zich niet meer snel laat verrassen. In tegenstelling tot twee jaar geleden toen PSV thuis tegen Arsenal op naïeve wijze op zoek ging naar een openingstreffer, bewaarde de ploeg nu wel de rust. Gisteren brak PSV zelf de wedstrijd open met een nieuwigheidje dat wonderwel uitpakte.

Na acht minuten formeerde zich een rijtje van vijf PSV'ers in het strafschopgebied in afwachting van een hoekschop van Van Bommel. De defensie van Arsenal was even de grip kwijt op het groepje kopsterke voetballers waardoor Ooijer uitstekend profiteerde door de bal bij de eerste paal achter doelman Jens Lehmann te knikken. Met het vroege doelpunt maakte PSV weliswaar een droomstart door, maar schudde het ook de Engelse kampioen wakker.

De ploeg van Arsène Wenger nam het initiatief over en liet PSV met prachtige acties van onder anderen Thierry Henry wankelen. Na ruim een half uur maakte de Franse topscorer zich voor de tweede keer los van Wilfred Bouma, maar daar waar Henry kort daarvoor naast had geschoten rondde hij nu wel doeltreffend af: 1-1. Na de gelijkmaker begon het rekenwerk in Eindhoven waar beide oefenmeesters steeds het verloop van Rosenborg-Panathinaikos in de gaten hielden. Na de pauze hield PSV stand tegen Arsenal dat door blessures van de spitsen Henry, José Antonio Reyes en invaller Robin van Persie aan stootkracht tekort kwam. Lauren en Patrick Vieira probeerden door hun tomeloze inzet het gebrek aan controle voorin te compenseren. De harde overtredingen van het tweetal pakten echter volledig verkeerd uit voor Arsenal. Zowel Lauren als Vieira moest het veld met een tweede gele kaart verlaten. Amper een paar minuten nadat PSV nog maar negen tegenstanders tegenover zich had, schoot de Noor Thorstein Helstad in Trondheim de verlossende gelijkmaker binnen. Daarmee bleef PSV een lastig karwei in Athene bespaard. Tegen Panathinaikos staat alleen nog de eerste plaats in de poule op het spel. PSV heeft aan een punt genoeg om winnaar van de groep te worden.

PSV

1

Arsenal

1

Ruststand 1-1. 8. Ooijer 1-0, 31. Henry 1-1. Schds: Fandel (Dui). Tsch: 35.100. Rode kaart: 65. Lauren (Arsenal, 2x geel), 78. Vieira (Arsenal, 2x geel) Gele kaart: Ooijer (PSV) en Ljungberg (Arsenal).

    • Koen Greven