Mugabe buigt voor cricketers

Zimbabwe heeft vanochtend een knieval moeten maken om afgelasting van een serie testmatches van het Britse cricketteam te voorkomen. Op het laatste moment heeft het Afrikaanse land besloten om dertien Britse sportjournalisten, die aanvankelijk geen visa hadden gekregen, toch de noodzakelijke papieren te verschaffen. Eerder had het Britse cricketteam gedreigd om zonder die journalisten niet te zullen afreizen.

Gisteren had het Britse team zijn vlucht van Johannesburg naar Zimbabwe geannuleerd toen bleek dat een aantal meereizende journalisten het land niet in kwamen. Onder andere de BBC en de kranten The Sun en The Times mochten het door president Robert Mugabe geregeerde land niet in.

De voorzitter van de cricketbond, David Morgan, dreigde gisteravond de toer volledig te staken wanneer niet ,,een belangrijk deel'' van de geweigerde journalisten alsnog de grens over zou mogen. Vanochtend maakte het ministerie van Informatie van Zimbabwe bekend dat het aan alle 55 meereizende journalisten een visum zou verschaffen. Gisteren mochten er dertien niet mee, omdat zij volgens het ministerie niet voldoende informatie hadden gegeven bij de aanvraag voor hun accreditatie. Vanochtend waren alle noodzakelijke details naar verluidt bij de autoriteiten bekend.

De Engelse cricketbond riskeerde met het dreigement een boete van 2 miljoen dollar, want de internationale cricketbond had al verklaard dat de problemen met de journalisten geen geldig excuus waren om de toer af te blazen. Er staan tussen Engeland en Zimbabwe vier wedstrijden op het programma.