Knevel: `Ik wilde de vrede juist bevorderen'

Zowel Abdul-Jabbar van de Ven als presentator Andries Knevel van Het Elfde Uur heeft over de vermeende doodswens aan Kamerlid Geert Wilders een `verklaring' uitgebracht. Een verkorte weergave:

Verklaring tegenover de pers van Abdul-Jabbar van de Ven naar aanleiding van zijn uitspraken bij Het Elfde Uur:

,,Zoals nu wordt gesuggereerd zou ik oproepen tot moord op de heer Wilders, of een moord op hem goedkeuren; iets dat ik ten stelligste ontken en waar ik volledig afstand van neem, zoals ik ook gisteren (dinsdag 23 november, red.) in het programma zelf al zei. Ik sta niet achter het plegen van aanslagen op personen vanwege hun mening, en ben juist iemand van de dialoog. [...]

,,Tevens wordt er nu gesuggereerd dat ik een tijdspanne van twee jaar zou hebben genoemd waarin de heer Wilders dient te sterven. Hierbij wens ik allereerst overduidelijk te maken dat ik nooit heb gezegd: `Wilders moet binnen nu en twee jaar dood.' De vraag van de heer Knevel was of ik diep in mijn hart blij zou zijn met de dood van de heer Wilders, om het in zijn woorden te zeggen: `Binnen een jaar of twee, ik noem maar wat.' Daarop antwoordde ik inderdaad bevestigend. [...]

,,Ik zei er echter ook bij dat ik hoop dat hij niet door een Moslim vermoord zal worden. [...] Ik zei dit om er zeker van te zijn dat geen enkele persoon mijn woorden zou interpreteren als een aanmoediging tot moord. [...]

,,Wat ik wel bedoelde is dat ik zeker niet zou treuren om zijn dood. [...] Net zoals een groot deel van de Nederlandse bevolking er bijvoorbeeld niet om zou treuren (of zelfs diep van binnen blijdschap zou voelen) als Osama bin Laden morgen dood gevonden zou worden en zij hier achteraf kennis van nemen. [...]

,,Waar het nu in feite om draait is dat ik vanwege mijn mening aan de schandpaal wordt genageld; een mening die zelfs nooit naar buiten zou zijn gekomen als daar niet naar was gevraagd door de heer Knevel. Een mening van mijn hart. Natuurlijk was het achteraf gezien verstandiger geweest gewoonweg niet te antwoorden op die vraag, maar dat beetje verstand ontbrak mij op dat moment.'' [...]

`Onthullen of vrede bewaren', verklaring van Andries Knevel:

,,Naar aanleiding van de moord op Theo van Gogh heb ik in mijn programma's een reeks van gesprekken gevoerd over de rol van religie in de samenleving en de grenzen van de vrijheid van meningsuiting. In die gesprekken heb ik een bijdrage willen leveren om de vrede in de samenleving te bevorderen en willen voorkomen dat de maatschappelijke discussie polariseert tot moslim-niet-moslim en autochtoon-allochtoon. [...]

,,Na [Van de Vens] uitspraak over Geert Wilders, die mij volkomen verraste, heb ik hem een paar maal de ruimte gegeven zijn uitspraken terug te nemen, waar ik op hoopte. Ik voel heel sterk het spanningsveld tussen enerzijds de onthullende functie die journalistieke programma's mogen hebben en anderzijds de verantwoordelijkheid voor het effect van uitspraken die gasten doen, op de samenleving.''