Iran wil wijziging nucleair akkoord met Europa

Iran wil het akkoord met drie Europese landen inzake opschorting van zijn uraniumverrijkingsactiviteit in die zin wijzigen, dat het een klein deel van dit programma erbuiten blijft. Iran zegt zijn onderzoek te willen kunnen voortzetten, aldus diplomaten in Wenen. Het Iraanse verzoek is echter afgewezen, meldden de diplomaten. In Wenen komt het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) vandaag bijeen om over het omstreden Iraanse nucleaire programma te praten. De Verenigde Staten, die Iran beschuldigen van een geheim kernwapenproject, willen het land voor de VN-Veiligheidsraad brengen als het niet alle verrijkingsactiviteit staakt. IAEA-chef ElBaradei meldde vanochtend dat Iran zijn verrijkingsprogramma heeft bevroren op 20 verrijkingscentrifuges na die het zonder nucleair materiaal wil blijven opereren.