ING koopt `Franse spaarders'

Bank en verzekeraar ING heeft 45.000 Franse spaarrekeningen overgenomen van de Britse internetbank Egg. De klanten worden toegevoegd aan ING's eigen internetbank ING Direct, die snel groeit en al elf miljoen klanten heeft. De overname was al op 5 oktober aangekondigd.

ING heeft niet bekendgemaakt hoeveel zij Egg betaalt voor zijn Franse klanten. ING verwacht dat de rekeningen tegen het eind van 2004 worden omgezet naar ING Direct France. De Franse Egg-klanten hebben in totaal 30 miljoen euro aan spaartegoeden en 30 miljoen euro aan beleggingen op hun rekeningen staan. ING Direct heeft in Frankrijk al 382.000 internetklanten. Behalve het klantenbestand neemt ING ook 40 van de 450 werknemers over van Egg in Frankrijk.

ING biedt haar nieuwe klanten een welkomstrente. Ze krijgen de eerste maand een maandrente van 0,83 procent over nieuwe stortingen tot maximaal 5.000 euro.

Vorige maand liet ING al weten serieuze belangstelling te hebben voor de Franse tak van Egg. ING neemt alleen klanten over, niet de organisatie. Het moederconcern van Egg, de Britse verzekeraar Prudential, wil al geruimere tijd van de Franse divisie van Egg af omdat het onderdeel verlies maakt.

Prudential heeft 78 procent van de aandelen Egg in handen. Over de eerste negen maanden van dit jaar heeft Egg een verlies voor belasting geleden van 103 miljoen Britse pond (150 miljoen euro). De verslechtering kwam door aanhoudende verliezen in Frankrijk en een forse voorziening (van 113 miljoen euro) voor de kosten van terugtrekking uit dat land.