Geding Dexia om incasso's

Beleggers die gedupeerd zijn doordat zij in het verleden aandelenleaseproducten kochten bij Dexia Bank willen dat Dexia stopt met incassoprocedures. De Consumentenbond en de Stichting Eegalease, waarbij 19.000 beleggers zijn aangesloten, hebben hierover een kort geding aangespannen tegen Dexia, dat dinsdag voor de rechtbank in Amsterdam dient.

De beleggers kochten in de jaren '90 zogeheten aandelenleaseproducten bij Dexia. Doordat de beurskoersen inzakten, brachten deze met geleend geld gekochte aandelen aan het eind van de leaseperiode te weinig op om de leningen volledig af te kunnen lossen. Daardoor bleven de beleggers met een restschuld zitten. Dexia voert nu incassoprocedures om die restschulden te innen.

De Stichting Eegalease is, net als veel individuele beleggers, met Dexia in juridische procedures verwikkeld omdat ze vinden dat de kopers de risico's bij aankoop van aandelenleaseproducten onvoldoende duidelijk zijn gemaakt. Zij vinden dat Dexia daarom moet opdraaien voor de schade.

De meeste rechtszaken lopen nog, maar in een aantal heeft de rechter inmiddels in het voordeel van de beleggers beslist. Zo heeft de rechtbank van Amsterdam bepaald dat de contracten voor aandelenlease ontbonden kunnen worden als de partner van de belegger geen handtekening heeft gezet. De rechter in Amsterdam ziet aandelenlease als een vorm van koop op afbetaling, waar beide partners voor moeten tekenen.

Dexia heeft zich nog niet bij deze uitspraak neergelegd en wacht af tot de Hoge Raad zich over de zaak heeft uitgesproken.

Intussen blijft Dexia Bank incassoprocedures voeren tegen beleggers van wie de partner niet heeft meegetekend. Volgens een woordvoerder van de Stichting Eegalease en de Consumentenbond handelt Dexia daarmee ,,onrechtmatig''.