Galerieselectie

AMIE DICKE

Met extreme precisie, gebruikmakend van een chirurgisch mes, snijdt Amie Dicke (1975) foto's van vrouwen uit tijdschriften en advertenties. Vervolgens worden delen van het lichaam en het gezicht van de modellen weggehaald, alleen haren en bovenlip blijven herkenbaar. Wat overblijft zijn een soort spinnenwebben – fragiele silhouetten van ideale schoonheden.

Void, knipselwerken van Amie Dicke. 27 nov t/m 8 jan in Galerie Diana Stigter, Hazenstraat 17, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

WHAT'S NEW

De tentoonstelling What's New wil de scheiding tussen oude, modern klassieke en hedendaagse kunst slechten. Gastcurator Jhim Lamoree toont tekeningen van Vincent van Gogh en Hans Holbein naast werk van de schilders Marlene Dumas en Hans Broek. Een groot deel van de ruimte wordt in beslag genomen door een barokke kroonluchter van de Amerikaanse kunstenaar Virgil Marti, die wonderwel past bij een 18de-eeuwse schets van Jacob de Wit. What's new laat zien dat de intenties van kunstenaar in de loop der eeuwen vrijwel hetzelfde zijn gebleven.

What's New, tekeningen van oude meesters en hedendaagse kunstenaars. 27 nov t/m 15 jan in Galerie Annet Gelink, Laurierstraat 187-189, Amsterdam. Di t/m vr 11-18u, za 13-18u.

KRIJN DE KONING

Kunstenaar Krijn de Koning bouwt zijn architectonische sculpturen meestal ter plekke, zoals in het Centraal Museum in Utrecht of het Stedelijk Museum in Amsterdam. De installaties zitten vaak vol met doorkijkjes en zijn soms in felle kleuren en dan weer in steriel wit uitgevoerd. Bij Galerie Slewe toont hij drie nieuwe werken: een groot architecturaal werk en twee kleinere objecten, die behalve als sculptuur ook als zitmeubel kunnen dienen. De beelden zijn demontabel, zodat ze overal opnieuw opgebouwd kunnen worden.

Beelden van Krijn de Koning. T/m 18 dec in Galerie Slewe, Kerkstraat 105A, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

LINDA ARTS

De schilderijen, objecten en installaties van Linda Arts (1971) ogen strak en rationeel. Geometrische patronen van vlakken en banen, in alle gradaties van wit via grijs naar zwart, vullen haar composities. Het subtiele spel van licht en donker geeft de werken een sterk ruimtelijk effect, en sluit aan bij een traditie van minimalistische kunst en op-art.

Nieuw werk van Linda Arts t/m 19 dec in Galerie Dick de Bruijn, Singel 74, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

BÜLENT SANGAR

Het dagelijks leven in Istanbul vormt de voornaamste inspiratiebron van de Turkse kunstenaar Bülent Sangar. In zijn fotografische mise-en-scènes analyseert hij machten binnen de politiek, religie en familie. Het zijn fictieve verhalen, vol ironie en gevoel voor drama. Voor zijn tentoonstelling `Suret' (gezicht) maakte hij op straat foto's van mensen die hun gezichten achter hun handen verbergen, alsof ze zich schamen of iets te verbergen hebben.

Suret, foto's van Bülent Sangar. T/m 24 dec in MKgalerie.nl, Witte de Withstr. 53, Rotterdam. Wo t/m zo 13-18u.

EN VERDER

foto's van Dorothée Meyer t/m 22 jan in Motive Gallery, Elandsgracht 10, AMsterdam; tekeningen van Alessandro Guerriero t/m 18 dec in Galerie Metis_NL, Lijnbaansgracht 316, Amsterdam; foto's van Maura Biava t/m 29 dec in Galerie Van Gelder, Planciusstraat 9A, Amsterdam; foto's van Marnix Goossens t/m 22 dec in Aschenbach & Hofland Galleries, Bilderdijkstraat 165c, Amsterdam; schilderijen van Guido Vlottes en German Stegmaier t/m 22 dec in Galerie De Praktijk, fotowerken van Edwin Zwakman t/m 24 dec in Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, Amsterdam; Lauriergracht 96, Amsterdam; schilderijen en tekeningen van Scott Neary t/m 19 dec in de Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288, Amsterdam; beelden van Eveline van Duyl t/m 18 dec in Galerie Van Wijngaarden Hakkens, Lijnbaansgracht 318, Amsterdam; schilderijen van Ronald de Bloeme en Jan Roeland t/m 8 dec in Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22, Den Haag; foto's van Hans van der Meer t/m 13 dec in Galerie LUMC, Albinusdreef 2, Leiden; foto's van Sylvia Alonso en collages van Elza Jo t/m 19 dec in Galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, Rotterdam.