FRANKRIJK

Corneille

De Franse toneelschrijver Pierre Corneille (1606-1684) schreef hoofdzakelijk treurspelen. Met Le Menteur (de leugenaar), een van zijn enige blijspelen, blijkt dat hij ook in het komische genre uitblinkt. Het stuk gaat over Dorante, een jonge provinciaal die in Parijs beland. Wanneer hij met de Parijse realiteiten geconfronteerd wordt, rest hem slechts het leven van een held te verzinnen. Hij doet dit aan de hand van de meest wilde verhalen. Denis Podalydès is uitzonderlijk in de rol van de leugenaar. Ook de subtiele regie van Jean-Louis Benoît, de geraffineerde kostuums, decors, belichtingen en muziek, dragen tot de perfectie van de voorstelling bij.

Le Menteur in afwisseling met andere stukken t/m 24 febr 2005 in de Comédie-Française, 2, rue de Richelieu, Parijs, 0033-144581515.

Harald Falckenberg

Na het succes van de originele openingsexpositie die de interieurs van 15 internationale verzamelaars reconstrueerde, herbergt la maison rouge deze keer de collectie van één verzamelaar: de Duitse industrieel Harald Falckenberg. Zijn collectie telt ruim 4000 werken van de jaren '60 t/m nu. Een tiende daarvan wordt hier getoond. Maar wat voor een tiende! De Californiërs Mike Kelley, Ed Ruska, Raymond Petibon maar ook Martin Kippenberger, Thomas Hirschhorn, Vito Acconci en vele anderen. ,,Mijn voorliefde gaat uit naar subversieve kunst die zijn oproer en sarcastische ironie confronteert met de vlijtige bekeringsijver van de politieke kunst'', aldus de verzamelaar.

Central Station, Collection Harald Falckenberg t/m 23 jan in la maison rouge, 10, bd de la Bastille, Parijs, 0033-140010881 en www.lamaisonrouge.org

En verder

Angels in America opera (2004) van Peter Eötvös naar Tony Kushner met o.a. Julia Migenes en Barbara Hendricks t/m 29 nov Théâtre du Châtelet, Parijs, 0033-140282840; Images du monde flottant en Turner, Whistler, Monet t/m resp 3 en 17 jan Grand Palais, Parijs, 0033-144131717.