`Duitse stemming verslechtert snel'

De toonaangevende barometer voor de Duitse economie voorspelt een verslechtering van de Duitse conjunctuur. Deze zogeheten IFO-index staat op de laagste stand sinds september vorig jaar. De dure olie en de dure euro zijn de belangrijkste oorzaken van de onverwacht sterke daling.

Dat heeft het Institut für Wirtschaftsforschung (IFO) in München vandaag bekendgemaakt.

Behalve de structurele interne Duitse problemen, die de binnenlandse economie als het ware hebben losgekoppeld van (het herstel van) de wereldeconomie, eisen externe factoren als de hoge olieprijs en de hoge eurokoers hun tol, zo zei vandaag directeur Hans-Werner Sinn van het instituut. Hij is overigens auteur van een in 2003 verschenen boek met als titel `Ist Deutschland noch zu retten?'

De maandelijkse enquête onder zevenduizend ondernemers in Duitsland leverde voor november een onverwacht grote daling van de IFO-index op naar 94,1 punten tegenover 95,3 punten in oktober. De geënquêteerde ondernemers zijn somberder geworden over zowel de huidige toestand als de toekomst van de Duitse economie. Analisten hadden volgens het Handelsblatt op een daling van de index tot hooguit 94,7 punten gerekend.

,,Het wonder is dat de wereldeconomie sinds 28 jaar niet zo hard groeit en Duitsland daaraan niet deelneemt'', zei Sinn vandaag tegen de Amerikaanse tv-zender CNBC.

Wegens de hoge arbeidskosten in Duitsland investeren Duitse bedrijven liever in lagelonenlanden, terwijl de om hun baan bezorgde Duitse werknemers liever sparen dan consumeren. De Duitse export bloeit wel, maar daarvan profiteert volgens hem niet de Duitse economie. Wel profiteren de lagelonenlanden, waarnaar Duitse exportbedrijven almaar meer productie overhevelen om in de mondiale concurrentie overeind te blijven.

Afremming van de economische groei in de Verenigde Staten en China tast het perspectief ook voor de Duitse exportbedrijven aan, zo verwachten analisten. En volgens hen is Duitsland, dat in bruto binnenlands product ongeveer 30 procent van de eurozone uitmaakt en daarmee veruit de grootste economie van Europa is, van de dure olie en de dure euro voorlopig niet verlost.

Dat belette de Duitse minister Wolfgang Clement van Economische Zaken (SPD) vanmorgen niet om optimistisch op de jongste IFO-cijfers te reageren. ,,De stagnatie is voorbij'', verklaarde Clement in de Bondsdag. ,,Het gaat opwaarts en het zal verder opwaarts gaan.''