De nieuwe kleren van keizer Cees

Geld verdienen doe je zo.

Voor 25 miljoen euro een bedrijf kopen en anderhalf jaar later de helft van het bedrijf verkopen voor 300 miljoen euro. Dat is nog eens adembenemende dealmaking. Het kan nog beter. Veel beter. Voor 18.000 euro instappen en twee jaar later voor 37 miljoen euro uitstappen. Dat is pas kassa.

Waanbeelden? Beslist niet. De eerste transactie kwam deze week rond en draait om telecombedrijf Telfort. De tweede transactie is een half jaar oud: de verkoop van wederom een telecombedrijf, het relatief onbekende Nederlandse Novaxess.

Overeenkomst tussen beide deals: de hand van Marcel Boekhoorn, oud-accountant van Deloitte, eigenaar van Ouwehands Dierenpark, sinds acht jaar investeerder en sinds kort samenwerkend met de gevallen ex-Ahold-topman Cees van der Hoeven, `keizer Cees', die zich voor de rechter moet verantwoorden op beschuldiging van onder meer misleiding van het beleggende publiek. Boekhoorn kocht deze week de helft van Telfort. Novaxess verkocht hij in maart aan een Britse onderneming.

Boekhoorn is niet de enige Nederlandse investeerder die tijdens de jaarwisseling, met de winst-en-verliesrekening van Bowolar BV (de afkorting van `Boekhoorn wordt lachend rijk') in de hand, zal terugblikken op een uitermate rendabel jaar. De Naardense investeerders van Greenfield kunnen ook de champagne koud zetten. Zij verkochten iets meer dan de helft van Telfort aan Boekhoorn. Anderhalf jaar eerder hadden zij het voor een schijntje van het Britse MMO2 gekocht.

Het was niet de enige opvallende deal van Greenfield. Vorige week verkocht de investeerder abonneezender Canal Plus aan kabelexploitant UPC. Greenfield had Canal Plus slechts drie maanden in handen, en UPC had al een jaar eerder geprobeerd de betaalzender te bemachtigen. Greenfield pakte een strategische premie met een snelle deal.

Ook Boekhoorn zal met waardering naar deze transactie hebben gekeken, net als zijn rechterhand Cees van der Hoeven. De rolverdeling tussen het duo is helder: Boekhoorn is de wilde creatieveling met tien ideeën per dag, Van der Hoeven trekt Boekhoorn vervolgens terug op aarde en beheert de bedrijvenstal.

Quote schat het vermogen van Boekhoorn op 320 miljoen euro. Het is een bedrag dat Van der Hoeven in de verste verte niet heeft verdiend met zijn Ahold-opties. Maar dat vormt geen belemmering voor het beoefenen van zijn oude stiel: aan de lopende band overnames plegen. Er is één belangrijk verschil. Verantwoording afleggen aan het beleggerspubliek hoeft niet meer.

    • Mark Houben