CDA oneens met datum Turkije

Minister Bot (Buitenlandse Zaken, CDA) heeft gisteren gezegd dat de onderhandelingen met Turkije over de toetreding tot de Europese Unie eind 2005 en mogelijk pas in 2006 beginnen. Turkije zelf vindt het vanzelfsprekend dat die onderhandelingen in 2005 beginnen, zei de Turkse minister van Buitenlandse zaken, Abdullah Gül, gisteren in Den Haag. Volgende maand neemt de Europese Raad hierover een besluit.

Het CDA wil nog niet zeggen of de partij voorstander is van het openen van onderhandelingen met Turkije over toetreding tot de Europese Unie. Dit bleek gisteren tijdens een overleg van de Tweede Kamer met minister Bot. Volgens CDA'er Van Dijk wil zijn partij eerst zien of Turkije voor 17 december – de dag waarop de Europese Raad in Brussel over de onderhandelingen een besluit moet nemen – concrete stappen onderneemt ter vervulling van de zogeheten Kopenhagen-criteria voor toetreding tot de EU, met name op het gebied van mensenrechten en godsdienstvrijheid. Het CDA maakt zich in het bijzonder zorgen over de positie van christenen in Turkije.

Minister Bot, die gisteren eerder op de dag in het kader van het Nederlandse voorzitterschap van de EU in Den Haag een onderhoud had met minister Gül, kondigde aan Turkije te zullen vragen om schriftelijke garanties op het gebied van mensenrechten en godsdienstvrijheid.

Als enige van de grote partijen wilde het CDA zich gisteren niet uitspreken over onderhandelingen met Turkije - coalitiepartners VVD en D66, alsmede oppositiepartij PvdA, verklaarden zich daar andermaal vóór.

Bot zei er van uit te gaan dat het CDA zich voor 17 december zal voegen bij de Kamermeerderheid die voorstander is van deze onderhandelingen. Hij wees erop dat voorshands niet Turkse toetreding tot de EU, maar slechts onderhandelingen aan de orde zijn, zodat niet van Turkije kan worden verwacht dat dit land op 17 december al aan alle Kopenhagen-criteria voldoet.