Brand school Uden: jongeren verdacht

Vermoedelijk drie pubers van 14 en 15 jaar hebben de brand aangestoken die de islamitische basisschool Bedir in Uden twee weken geleden volkomen in de as legde. De drie pubers worden samen met drie anderen ook verdacht van een poging tot brandstichting in een moskee in Uden.

Dat heeft officier van justitie Ch. Van der Voort vanmiddag bekendgemaakt tijdens een persconferentie in Uden. De zes jongeren werden de afgelopen dagen aangehouden, zo meldde het openbaar ministerie (OM) gisterenmiddag. Het OM wilde niet zeggen wanneer de aanhoudingen hadden plaatsvonden.

Uit het onderzoek van de politie is vooralsnog niet gebleken dat de verdachten, in leeftijd varierend van 14 tot 17 jaar, banden onderhouden met extreemrechtse groeperingen.

Justitie verdenkt hen evenmin van betrokkenheid bij andere incidenten in Brabant of elders in het land, aldus Van der Voort. Over het motief van de verdachten en hun achtergrond wilde de officier van justitie niets zeggen.

Op de muren van de Bedir-basisschool stonden teksten die verwezen naar de moord op Theo van Gogh. Een tekst luidde `Theo R.I.P (rust in vrede)'. Ook werd een `white power'-teken, het wereldwijde symbool van blanke racistische groeperingen, aangetroffen. Sinds de moord op Theo van Gogh worden islamitische scholen, moskeeën maar ook kerken regelmatig doelwit van bekladdingen en brandstichtingen.

Twee weken geleden bekende een inwoner van Joure een poging tot brandstichting in de moskee in Heerenveen. de politie trof in het huis van de man van 25 jaar rechts-extremistische posters en hakenkruisvlaggen aan.