Bloomsbury veilt oudste kerstkaart

Bij het Britse veilinghuis Bloomsbury in Londen wordt deze week 's werelds eerste en dus oudste commerciële kerstkaart geveild. De kaart werd in 1840 ontworpen door de Britse schilder John Callcott Horsley. Hij ontwierp de kaart in opdracht van de eerste directeur van het Victoria and Albert Museum in Londen, Sir Henry Cole. Deze gaf in 1843 – hetzelfde jaar dat Charles Dickens zijn vermaarde `Christmas Carol' publiceerde – de opdracht om de kaart in een oplage van duizend te drukken.

De schatting is dat er van de gedrukte exemplaren van deze kaart nog slecht dertig intact zijn. De kaarten werden in 1843 voor één shilling per stuk verkocht. In het midden van de negentiende eeuw was dit een gemiddeld weekloon.

Sir Henry Cole, wiens familie op de kaart is afgebeeld, wilde met de opbrengst van de kaartenverkopen de armen in Londen prettige kerstdagen bezorgen. De kaart werd onder andere te koop aangeboden aan de lezers van het tijdschrift Felix Summerly's Home Treasury. De afbeelding werd niet door alle lezers gewaardeerd. Men vond het niet zo kies dat er ten bate van de armen een welgestelde, proostende familie werd afgebeeld. Ook vond men het niet netjes dat er kinderen op de prent zijn te zien die wijn drinken.

John Callcott Horsley stond in die tijd bekend als een zedige schilder. Zo weigerde hij onder meer naakten te schilderen.

Boomsbury denkt dat de veiling van de kaart tussen de vierduizend en zesduizend Britse pond (5.800 tot 8700 euro) opbrengt.