BELGIË

Kongo

De voormalige Afrikaanse kolonie Kongo blijft de gemoederen in België beroeren. In het Museum voor Midden-Afrika in Brussel loopt een tentoonstelling over de vijf gebieden in die Democratische Republiek die door de Unesco tot werelderfgoed zijn uitgeroepen. De nationale parken van Salonga, Virunga, Garamba, Kahuzi-Biega en het Okapi dierenreservaat worden met reuzenkaarten en een greep uit de prachtige museumcollectie voorgesteld. De nadruk ligt op de wijze waarop natuur en cultuur in die enorme gebieden verweven zijn. Bedreigde diersoorten als de bonobo en de okapi (in het wild alleen in Kongo te vinden) komen aan bod naast instrumenten, beelden, maskers en andere voorwerpen van de lokale bevolkingen.

Kongo: natuur en cultuur, Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, Leuvensesteenweg 13, Tervuren, t/m okt 2005, di t/m vrij 10-17, za-zo 10-18u. Inl 0032 27695211.

Toegelaten lust

Ruim honderd topstukken uit de abdijbibliotheken van de kloosters van Averbode, Bornem, Postel, Tongerlo en Westmalle zijn voor de unieke gelegenheid verzameld in de Koningin Fabiolazaal in Antwerpen. Tijdens de Franse Revolutie werden de kloosters gesloten en raakten duizenden verluchte handschriften, incunabelen, grafiek en drukwerk in een Babylonisch te noemen ballingschap. Pas na de Belgische onafhankelijkheid werden de kloosters heropgericht en begon men opnieuw met verzamelen. Op de expositie zijn uitgaven te bewonderen van Erasmus en Macchiavelli, atlassen van Blaeu en Ortelius, Diderots en d'Alemberts Encyclopédie en de fabels van La Fontaine naast middeleeuwse kronieken, reisverhalen, dichtbundels en flora- en faunaboeken.

Een zee van toegelaten lust, Koningin Fabiolazaal, Jezusstraat 28, Antwerpen, t/m 30 jan, di t/m zo 10-17u. Inl www.abdijbibliotheken.be

En verder

Jazz in little Belgium, t/m 17 april, Muziekinstrumentenmuseum, Brussel 0032-25450130 en www.mim.fgov.be.