BEELDENDE KUNST

ParaDocs

In het kader van het International Documentary Festival Amsterdam (IDFA) presenteert het Stedelijk Museum diverse video- en fotowerken uit de eigen collectie waarin het spanningsveld tussen feit en fictie centraal staat. Een van de thema's van het IDFA, oorlog en geweld, diende daarvoor als uitgangspunt. Hoofdwerk in de tentoonstelling is de recent verworven video Dial H-I-S-T-O-R-Y (1997) van de Belgische kunstenaar Johan Grimonprez, over vliegtuigkapingen en -ongelukken. Daarnaast zijn films te zien van Meredith Monk, Marina Abramovic, Bruce Nauman, Daniel Reeves en Klaus vom Bruch. De sectie fotografie bevat een door verschillende fotografen gemaakt verslag van `het incident op de Dam', 7 mei 1945. De opeenvolging van scènes, de afwisseling van standpunten en het tijdsverloop geven de montage van beelden een filmisch karakter. Verder bevat de expositie beroemde fotoreportages van Koen Wessing, Boris Mikhailov, Kadir van Lohuizen en Ad van Denderen.

ParaDocs. T/m 16 jan in Stedelijk Museum CS, Oosterdokskade 5, Amsterdam. Dagelijk 10-18u, do 10-21u. Inl: 020-5732911 of www.stedelijk.nl