Bartoli zet fiets aan de kant

De Italiaanse wielrenner Michele Bartoli stopt met wielrennen. De 34-jarige coureur van de Deense CSC-formatie maakte dat gisteren tijdens een persconferentie in Milaan bekend. ,,Ik heb te weinig motivatie om verder te gaan'', verklaarde de voormalig Italiaanse kampioen, die enkele jaren tot de beste eendagrenners ter wereld behoorde en die voor het grootste deel van zijn carrière kwa populariteit in de schaduw stond van zijn begin dit jaar overleden landgenoot Marco Pantani.

De ambitie bij Bartoli verdween door de vele pijntjes, vooral in schouder en rug, die de renner kwelden. ,,Ik ken de oorsprong niet van al die pijntjes'', zei Bartoli, ,,Misschien zijn ze wel veroorzaakt door al die pillen die ik tijdens mijn loopbaan heb geslikt.''

Bartoli won in zijn carrière zeven klassiekers: de Ronde van Vlaanderen, de Amstel Gold Race, het Kampioenschap van Zürich, Luik-Bastenaken-Luik (tweemaal) en Ronde van Lombardije (tweemaal). Daarnaast veroverde hij twee keer de wereldbeker, in 1997 en '98, en werd twee keer derde op het wereldkampioenschap (Lugano 1996 en Valkenburg 1998). Indrukwekkend was bijvoorbeeld de manier waarop hij voor het eerst Luik-Bastenaken-Luik won, in 1997: zijn twee medevluchters waren elkaars ploeggenoten, maar Laurent Jalabert en Alex Zülle slaagden er in de straten van Ans, een voorstad van Luik waar de finish ligt, niet in om eenling Bartoli van zich af te schudden.

In 1998 veroverde hij de wereldbeker, nadat hij over alle wereldbekerwedstrijden gerekend het beste had gepresteerd. In totaal behaalde de wielrenner uit Pisa 55 overwinningen bij de profs.

Overwinningen in de Ronde van Frankrijk, waaraan hij vijf keer deelnam, waren er niet bij. De laatste editie van de Tour verliet jij voortijdig. Wel won hij twee etappes in de Ronde van Italië. Voor de etappekoersen was Bartolie te ongeduldig, hij stak zijn energie liever in koersen van één dag.

Bartoli werd in 1992 prof bij Mercatone Uno. Bij die ploeg was dat jaar de Nederlander Adri van der Poel – de enige buitenlander in dat team – zijn kamergenoot. Een jaar later brak de Italiaan in het buitenland door met een overwinning in de Brabantse Pijl en won hij een etappe in de Giro. Een andere Nederlandse renner, Michael Boogerd, zei in Bartoli's beste jaren over de Italiaan: ,,Hij wacht nooit af en valt aan. Hij durft te koersen en dat waardeer ik wel.''

Bartoli bleef drie jaar bij Mercatone Uno voordat hij overstapte naar MG. In 1998 fietste hij een seizoen voor Asics waarna Mapei hem inlijfde, aanvankelijk om daar de rol van de Belg Johan Museeuw als beste eendagsrenner over te nemen. In september 2001 trok hij het shirt van Fassa Bortolo. In 2004 werd de Deense ploeg CSC van oud-Tourwinnaar Bjarne Riis zijn laatste werkgever. Hij reed daar in de Ronde van Frankrijk vooral in dienst van zijn jongere landgenoot Ivan Basso, die als derde eindigde.