Bankwereld Japan saneert debiteuren

De vier grootste banken van Japan hebben deze week dalende winsten of zelfs verlies in de eerste helft van het lopende boekjaar bekendgemaakt wegens versnelde afschrijving van hun `slechte leningen'.

De vooruitzichten van de banken zijn verbeterd door deze afschrijving op leningen aan debiteuren die geheel of gedeeltelijk niet meer kunnen afbetalen. Dit gaf het Amerikaanse kredietbeoordelingsbureau Moody's vorige week al aanleiding tot een positiever oordeel over de kredietwaardigheid van de grote, landelijke banken.

Dramatisch was het halfjaarresultaat van de UFJ Bank, die als enige een verlies noteerde. De bank kwam uit op een nettoverlies van 674 miljard yen (5 miljard euro). Desondanks oordeelde Moody's ook gunstiger over de kredietwaardigheid van UFJ, wegens de verwachte fusie van deze bank met de Mitsubishi Tokyo Financial Group (MTFG), waardoor ze elkaar onderling kunnen versterken.

MTFG staat bekend als de sterkste onder de grote banken, maar maakte gisteren een winstdaling bekend van 43 procent. Het halfjaarresultaat kwam uit op 172 miljard yen (1,3 miljard euro). MTFG pompte in september 5 miljard euro in UFJ om de aanstaande fusiepartner overeind te houden. MTFG is de enige onder de grote banken die eerder ontvangen overheidssteun al volledig heeft terugbetaald, en gaat nu samen met de zwakste broeder. Gezamenlijk zullen ze in activa de grootste bank ter wereld vormen.

De fusieaankondiging, afgelopen zomer, was een wanhoopsoperatie van UFJ om te overleven. Bij een inspectie was eerder naar buiten gekomen dat UFJ in het verleden cijfers had verfraaid door `slechte leningen' verborgen te houden. Inmiddels staan ex-topmensen van de bank voor de rechter.

De overheid eist van de banken dat ze het aandeel `slechte leningen' op de balans bij afsluiten van het boekjaar in maart volgend jaar hebben gehalveerd ten opzichte van maart 2002. Het lijkt erop dat UFJ en MTFG dit bereiken. Gezamenlijk komen ze uit op een percentage van 6,2.

De andere twee grote Japanse banken hebben deze halvering al bereikt. Mizuho Bank staat op 3,1 procent, Sumitomo Mitsui Financial Group (SMFG) op 4,4 procent. SMFG maakte eerder deze week een winst bekend van 53 miljard yen (krap 400 miljoen euro), een daling van 63 procent ten aanzien van vorig jaar. Mizuho kwam uit op 234 miljard yen (1,7 miljard euro), een daling van 8,4 procent.