Bad Santa

Kerstfilms zijn meestal sentimenteel, voorspelbaar en moralistisch. Bad Santa is dat niet. Willie T. Stokes (Billy Bob Thornton) is een alcoholische, cynische en uitgebluste veertiger met een groot talent voor schelden. Toch is hij elk jaar enkele weken kerstman in een winkelcentrum. Dan blaft hij kinderen af die bij hem op schoot gaan zitten. Soms plassen ze op zijn schoot of niezen in zijn gezicht.

Om dat allemaal te kunnen velen slaat Stokes behoorlijk wat drank achterover. Er moet een reden zijn waarom Willie deze vernedering elk jaar weer ondergaat. Als kerstman kan Stokes makkelijk de kluizen van grote warenmhuizen leeghalen. Bad Santa is de ideale alternatieve kerstfilm. Toch blijven de personages, hoe overdreven of onsympathiek ook, altijd mensen. Dat is regisseur Zwigoff, maker van Ghost World, een film over twee tienermeisjes die bewust nu eens níet `cool' willen zijn, en een documentaire over striptekenaar Robert Crumb, wel toevertrouwd. Dat het eind van de film toch een klein beetje zoet aandoet, deert niet. De familie die dan tegen wil en dank ontstaat is, net als de film zelf, verfrissend anders.

Regie: Terry Zwigoff. Met: Billy Bob Thornton, Billy Cox, Bernie Mac, Lauren Graham, John Ritter, Cloris Leachman. In: 41 bioscopen.