Vioxx-gebruikers in Nederland

De pijnstiller Vioxx is eind september wereldwijd van de markt gehaald. De 60.000 tot 70.000 Nederlandse patiënten die het medicijn slikten zijn waarschijnlijk overgestapt op een ander middel. Zeker is dat nog niet, laat een woordvoerder van de brancheorganisatie van Nederlandse apotheken weten. ,,Wat er in oktober aan medicijnen is verstrekt, weten we pas in de tweede week van december'', zegt hij.

De Vioxx-zaak heeft in Amerika geleid tot een rechtszaak. Vorige week kwamen de eerste getuigen voor, onder wie dr. David Graham, medewerker van de FDA. Graham zei dat er naast Vioxx nog vijf andere medicijnen zijn die gevaar opleveren. Het zou gaan om het acnemedicijn Accutane (van farmaceut Roche), om Meridia (Abbott) dat voor gewichtsverlies zorgt, om cholesterolverlager Crestor (AstraZeneca), om pijnstiller Bextra (Pfizer) en om het astmamiddel Serevent (GlaxoSmithKline). De laatste drie medicijnen zijn ook in Nederland op de markt.

Volgens de Europese tegenhanger van de FDA, EMEA, zijn de middelen veilig mits men zich houdt aan de bijsluiter.

Zowel FDA als EMEA is een herbeoordeling gestart van de klasse medicijnen waaronder Vioxx valt, de zogeheten cox-2-remmers.