Video weg uit winkel

Dixons, de grootste keten van elektronicawinkels in Groot-Brittannië, heeft gisteren aangekondigd alle videorecorders uit het assortiment te verwijderen. Volgens Dixons is de prijs van dvd-spelers en -recorders zo laag dat de ouderwetse videoapparatuur overbodig is geworden. De elektronicaketen verwacht de laatste videorecorder omstreeks de kerst te verkopen.

In Nederland bestaan nog geen plannen om de video uit de schappen te weren, al is het volgens winkelketens duidelijk dat het videosysteem VHS een aflopende zaak is. Algemeen directeur Peter Brussel van winkelketen BCC meldt dat de verkoop van videorecorders het afgelopen jaar gehalveerd is. ,,Er is nog steeds een markt, maar deze krimpt snel. Klanten die veel banden hebben vervangen vaak nog een video. De verkoop van apparaten die zowel banden als dvd's afspelen is enorm gegroeid.'' Volgens Jan Immel, commercieel directeur van winkelketen It's, zal de definitieve overstap van `mechanische' beeld- en geluidsapparatuur naar digitale systemen snel gemaakt worden. ,,Analoge systemen als video- en audiocassette zullen snel verdwijnen. Camcorders die met bandjes werken verkopen nog goed. Dit komt omdat moderne camera's die met dvd werken of een digitale geheugenkaart nog relatief duur zijn.'' Een status die de platenspeler nog heeft onder muziekliefhebbers zal de videorecorder volgens Immel niet bereiken. ,,Sommige mensen vinden dat het geluid van cd's het niet haalt bij de lp. Bij video gaat dit niet op, omdat de beeld- en geluidskwaliteit van de dvd hoger is, en deze niet afneemt als je hem vaak gebruikt.''

    • Eenn