Verlies van Ahold loopt op

De schuld en het verlies van supermarktconcern Ahold zijn in het derde kwartaal opgelopen vergeleken met dezelfde periode een jaar geleden. Dat komt door incidentele kostenposten.

Dat heeft het concern vanochtend voor opening van de beurzen bekendgemaakt. Het verlies van Ahold is toegenomen ondanks een scherpe daling (met 53 miljoen euro) van de rentelasten. Ahold leed in het derde kwartaal een verlies van 166 miljoen euro tegen een verlies van 100 miljoen euro een jaar geleden.

Bestuursvoorzitter A. Moberg zei vandaag in een schriftelijke toelichting: ,,Dit kwartaal laat opnieuw zien dat 2004 vooral een overgangsjaar is''. Volgens de topman heeft Ahold in het derde kwartaal ,,goede vooruitgang'' geboekt in de hersteloperatie. Ahold werkt aan een wereldwijde sanering nadat het door een boekhoudschandaal vorig jaar in financiële problemen kwam.

Het resultaat was slechter dan verwacht, voornamelijk door incidentele kostenposten. Zowel in Europa als de Verenigde Staten moest Ahold bezittingen afwaarderen. Er was een extra reserve in Amerika nodig voor de post eigen schaderisico van Ahold en het concern moest een verlies van 43 miljoen euro nemen op een lening aan een Spaanse sherryproductiebedrijf (deels eigendom van Ahold).

De omzet van de Amerikaanse supermarkten ging naar beneden, ook wanneer het gecorrigeerd werd voor de lagere dollar en voor eenmalige lasten. Cateringdochter US Foodservice, waar vorig jaar een grootschalige fraude aan het licht kwam, zag de omzet in dollars gemeten wel groeien. In euro's viel de omzet lager uit door de waardedaling van de Amerikaanse dollar. Foodservice maakte nog steeds verlies, maar zag het verlies wel slinken. Het bedrijfsresultaat was hier derde kwartaal vorig jaar 44 miljoen dollar negatief, nu kwam het op 16 miljoen dollar negatief uit. De nettoschuld van Ahold (schuld minus liquide middelen) steeg van 7,4 naar 7,5 miljard euro. Dat kwam voornamelijk doordat Ahold eerder afgestoten vastgoed terugkocht.

Analist L. Daalder van effectenhuis Oyens & van Eeghen zei vanochtend dat de cijfers op het eerste gezicht ,,schokten'', maar dat bij nadere blik de schade mee bleek te vallen. Op het Damrak was Ahold vanmorgen een van de grootste stijgers. Omstreeks het middaguur noteerde het aandeel 1,8 procent hoger op 5,56 euro.