`U wilt misschien wel dat Wilders doodgaat?'

De bekeerde Nederlandse `imam' Abdul-Jabbar van de Ven (25) zei gisteravond in het televisieprogramma Het Elfde Uur desgevraagd dat hij Kamerlid Wilders dood wenst. Een verkorte weergave van het gesprek:

Presentator Andries Knevel: ,,Wat vindt u nou van zo'n debatje over handen schudden?''

Abdul-Jabbar van de Ven: ,,Het toont aan dat praktiserende moslims nooit geaccepteerd zullen worden door een deel van de samenleving.'' [...]

Knevel: ,,En wat vindt u dan van het argument `aan de Nederlandse cultuur aanpassen'? Aan onze fatsoensregels?''

Van de Ven: ,,Wat is `onze'? Is dat de meerderheid? En waar houdt het op? Als gezegd wordt: kom gezellig met ons een glaasje wijn drinken, dan had [de imam] ook nee gezegd. Omdat het verboden is. En dat zijn ook de oude geschriften. Ik zie geen verschil tussen het één en het ander.''

Knevel: ,,Beledig ik u als u water drinkt en ik zou rode wijn drinken?''

Van de Ven: [...] ,,Ik zal u niet veroordelen, maar ik zal het afkeuren in mijn hart. En dat betekent dat ik niet in zo'n gezelschap kan blijven zitten.'' [...]

Knevel: ,,Hoe hou je het proces tegen dat jonge moslims radicaliseren? U preekt veel in moskeeën. Wat maakt u mee?

Van de Ven: [...] ,,Wat is radicalisering? Sommige mensen zullen mij radicaal vinden omdat ik een baard draag of vijf keer per dag bid. Dat is dus sowieso al een gevaarlijke discussie.''

Knevel: ,,Een gevoel voor terroristische daden, laat ik het zo preciseren.''

Van de Ven: ,,Het plegen van gewelddaden is fout.''

Knevel: ,,En het goedkeuren ervan?''

Van de Ven: ,,Dat maak je mee onder jongeren. [...] Er zijn één miljoen moslims. Ik heb geen grip op deze één miljoen en hun gedachten. Zelfs politiek Den Haag zal niet de gedachten van de mensen kunnen beteugelen. [...] Over de moord op Theo van Gogh heb ik gezegd: ik heb er niet om gerouwd. Daarin ben ik eerlijk. Ik heb ook gezegd dat ik iets van blijdschap voelde op het moment dat het is gebeurd. [...] Maar hij had van mij ook op een andere manier mogen sterven. [...] Er is verschil tussen wensen en daden. Ik zal deze wensen niet in mijn lessen verkondigen bijvoorbeeld. [...] Ik denk dat ik juist een dempende werking op jongeren heb. [...] Bijvoorbeeld ik heb een tijdje geleden jongens toegesproken die Geert Wilders bedreigden, via de e-mail. Ik heb hun streng geadviseerd dat niet te doen.''

Knevel: ,,Maar u wilt misschien ook wel dat Geert Wilders doodgaat?''

Van de Ven: ,,Ja, hij gaat dood. Hij gaat ooit dood.''

Knevel: ,,Ja, maar binnen nu en twee jaar, ik noem maar even wat?''

Van de Ven: ,,Dat wil ik eigenlijk.''

Knevel: ,,In uw hart?''

Van de Ven: ,,Jawel. Ja.'' [...] Als ik dat bijvoorbeeld wens, in mijn hart, misschien in mijn gebed tot God, dan kunt u daar niet tussen komen, dat is iets persoonlijks. [...] Ik keur de moord zelf niet goed. [...] Ik zou er blij om zijn dat Geert Wilders doodgaat, ja. Maar ik hoop niet dat het een moslim is die hem vermoordt.''

Knevel: ,,Liever kanker?''

Van de Ven: ,,Liever bijvoorbeeld, ja.''

Volgens het openbaar ministerie zijn de opmerkingen van Abdul-Jabbar van de Ven niet strafbaar. Van de Ven heeft persbureau ANP laten weten dat hij sinds vanmorgen op een onderduikadres zit.