Turkse maffia actief in vele sectoren

Turkse criminele organisaties in Nederland zijn betrokken bij drugs- en wapenhandel, mensensmokkel, vrouwenhandel, financieel-economische criminaliteit en geweldsdelicten.

Dat staat in de Criminaliteitsbeeldanalyse Turkse georganiseerde criminaliteit in Nederland 2002-2003 van de Nationale Recherche, onderdeel van het Korps landelijke politiediensten (KLPD). De afgelopen twee jaar zijn 14 doden gevallen die gekoppeld kunnen worden aan Turkse georganiseerde misdaad.

Ook gaan steeds vaker politiek extremisme en georganiseerde misdaad hand in hand. Zo bleek tijdens de onderzochte periode (2002-2003) dat aanhangers van diverse extremistische groepen zijn betrokken bij geweldsincidenten. Aanhangers van de marxistische DHKP-C waren betrokken bij een gijzeling en de ultranationalistische Grijze Wolven waren betrokken bij afpersing. Een aantal leden van criminele bendes bleek te sympathiseren met de Koerdische afscheidingsbeweging PKK.

In een lopend onderzoek door de Nationale Recherche bleek anderhalve week geleden dat in een kampeerboerderij in Liempde ruim twintig personen een opleiding kregen ter voorbereiding op de gewapende strijd van de PKK in Turkije. Een aantal mensen wordt verdacht van logistieke ondersteuning van de PKK. Deze personen zijn aangehouden op verdenking van deelneming aan een terroristische organisatie.

In het bijzonder worden Turkse misdaadorganisaties verantwoordelijk gehouden voor een groot deel van de import en distributie van de heroïne die jaarlijks in Nederland wordt gebruikt. Ook distribueren zij partijen heroïne vanuit Nederland naar andere West-Europese landen, vooral naar het Verenigd Koninkrijk.

Een opvallende verandering, zo stelt de Nationale Recherche, is dat Turkse georganiseerde criminelen in Nederland steeds vaker betrokken zijn bij zogeheten roofdelicten. Het gaat dan om misdrijven als `skimming', waarbij gegevens van de magneetstrips van bank- of tankpassen worden gekopieerd. Verder zijn Turkse criminele organisaties betrokken bij frauderende uitzendbureaus die illegale arbeidskrachten exploiteren.