Tiener Ryan Babel houdt zich staande in Delle Alpi

Het zeventienjarige Ajax-talent Ryan Babel maakte gisteravond in Turijn zijn debuut in het Europese voetbal. ,,Hij mag gezien zijn leeftijd trots zijn.''

Slechts één Ajacied zei dat hij had ,,genoten'' van de wedstrijd tegen Juventus, het 250ste duel van de club uit Amsterdam in Europees verband. Ondanks het treurige decor van grotendeels lege tribunes in stadion Delle Alpi en de nederlaag tegen de `Oude Dame' mocht Ryan Babel dat met recht zeggen. De zeventienjarige Amsterdammer kon terugzien op een veelbelovend debuut in een Europese wedstrijd. Hij heeft een mooie toekomst voor zich, schreef de Italiaanse krant La Gazzetta dello Sport vandaag. Babel demonstreerde zelfs af en toe wat technische hoogstandjes om zijn tegenstanders van het lijf te houden. Twee keer kreeg Babel een kans. In de eerste helft schoot hij een bal hoog over, na rust ging een schot voorlangs. ,,Een van die twee ballen had er wel in gemoeten'', zei hij met enige zelfkritiek.

Toen hij maandagavond hoorde dat Koeman hem een basisplaats wilde geven tegen Juventus, raakte Babel niet in paniek. ,,Ik wilde het meteen van de positieve kant benaderen. Ik heb goed geslapen en de spanning verwerkt door voor de wedstrijd veel met mijn ouders te bellen. Dit stadion en deze tegenstander waren ook wel iets anders dan ik gewend ben op De Toekomst. Al zaten er bijna net zoveel toeschouwers als in het stadionnetje van ons opleidingscentrum.''

Babel beleefde zijn debuut in Ajax 1 op 1 februari van dit jaar tegen ADO Den Haag. Koeman was toen onthand omdat hij niet kon beschikken over vier spitsen.

Net als gisteren droeg Babel bij zijn eerste optreden rugnummer 39. Na dat debuut zou hij wat naast zijn schoenen hebben gelopen en beleefde hij een terugslag.

Pas afgelopen zaterdag werd hij weer ingezet, tegen De Graafschap. De rentree in het eerste team sierde hij op met een fraaie treffer. Babel zegt dat hij na zijn debuut toch echt dezelfde is gebleven en gewoon bleef doen. De terugslag wijt hij aan de teleurstelling. ,,Ik wist dat ik zou worden teruggezet naar Jong Ajax. Dat hadden we afgesproken. Maar het heeft toch wat met me gedaan dat het daadwerkelijk ook gebeurde.''

Gisteravond sprak voormalig Ajacied Zlatan Ibrahimovic hem nog wat moed in voor hij het veld betrad. Babel bleek vervolgens tegen Juve zelfs niet al te veel moeite te hebben met de veel hogere handelingssnelheid dan hij gewend is. Hij ging misschien wat te vaak op zoek naar de bal, maar dat kwam ook omdat hij door het ontbreken van een aanvallende middenvelder erg geïsoleerd stond. In de rust zei hij daar wat over en vervolgens gingen Van der Vaart en later Sneijder wat dichter bij hem spelen. Geen blasé-jongetje dus, die Babel.

Koeman, die hem verkoos boven Anastasiou, was vol lof. ,,Ryan heeft zich snel aangepast op dit hoge niveau. Hij was erg balvast. Hij mag gezien zijn leeftijd trots zijn.'' Maar de trainer van Ajax voegde eraan toe dat Babel nog niet op een basisplaats moet rekenen.