Snorloos blussen kan ook

Commandant Kees te Boekhorst van de brandweer Amsterdam heeft een kinderboek geschreven om af te rekenen met het brandweervak als traditioneel mannenberoep. Het heet `Een stoere brandweermeid' en is bedoeld als voorleesboek voor kleuters.

Te Boekhorst vindt dat er nog altijd te weinig vrouwen zitten in het van oorsprong traditionele mannenberoep. Hij vindt ook dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen om meer vrouwen bij de brandweer te krijgen. En de bestaande kinderboeken over de brandweer, zegt Te Boekhorst, staan vol met achterhaalde beelden. Zo is bijvoorbeeld de brandweerman in Vijf Brandweermannetjes, een populair Gouden Boekje, naar zijn idee volstrekt achterhaald.

Te Boekhorst: ,,Gooi dat boek in de prullenbak. Dat boekje staat vol achterhaalde beelden. Brandweermannen – nooit vrouwen – stoere, dikke mannen met snorren, komen redden en blussen. De brandweer komt er nog met de ladderwagen. Mijn boekje gaat over een brandweermeisje Sarah en burgers die zelf ook worden aangespoord om mee te werken de brand te bestrijden. Dat is de moderne brandweer.''

De brandweercommandant presenteert het boek morgen aan burgemeester Cohen. Hij heeft de teksten zelf geschreven. Twee jaar geleden schreef Te Boekhorst ook al een kinderboek over de brandweer met de titel `De Kinderploeg rukt uit' voor kinderen van 9 tot 12. Dit boek gaat over jongens en meisjes die allerlei avonturen met de brandweer beleven.

Eerder zei Te Boekhorst dat een moderne brandweerman de burger moet leren zichzelf te redden. ,,Dat is een mentaliteitsomslag. De meerderheid van mijn mensen kiest nog voor het vak om branden te blussen, mensen te helpen. Maar de taak van de brandweer is steeds meer gericht op het voorkomen van de ramp, nu het blussen afneemt omdat er minder branden zijn. Ik heb mijn mensen de straat op gestuurd om logementen, hotels, bedrijven te controleren, mensen bewust te maken van brandveiligheid. En we lullen ons suf om iedereen een rookmelder aan te praten.''