Ruimte voor nieuw talent

Erg aantrekkelijk heb ik die verzameltitel nooit kunnen vinden: One night stand klinkt eerder naar een ranzig Yorin-serietje over zich bezattende jongeren tijdens hun hitsige vakantievertier dan naar een liefdevol gemaakte reeks filmverhalen van nieuw Nederlands talent. Terwijl de afgelopen acht weken al heel wat moois te zien hebben gegeven. En vanavond volgt de negende en laatste in dit project, dat niet alleen een gezamenlijke productie is van drie verschillende omroepen (NPS, VARA en VPRO), maar ook werd gesteund door maar liefst drie verschillende film- en tv-fondsen.

Waar de serie begon met een sfeervol verslag over de avondlijke avonturen van Nederlandse gezinsleden op een Franse camping (Au Cicogne!) speelt de slotfilm Zoenen of schoppen zich af op een Nederlands schoolkamp. Het is een levensecht ogend verslag van kattekwaad en kalverliefde, geschreven door Chris Westendorp en geregisseerd door Janice Pierre. Zonder bekende acteurs en zonder dwingende plot, maar vakbekwaam gemaakt, met begrip voor de puberverwarring die schuil kan gaan achter het gejoel en gejengel van zo'n schoolklas. Eens te meer valt op hoe vaardig er tegenwoordig door veel kinderen wordt geacteerd – van stijf opgezegde lesjes is zelden meer sprake.

One night stand maakt vanaf volgende week op hetzelfde tijdstip plaats voor de nieuwe serie De nieuwe Lola's van de VPRO. Ook daarin krijgt nieuw talent de ruimte, maar een overkoepelend thema ontbreekt, evenals een subsidiërende instantie. Per film legt de VPRO uit eigen middelen 120.000 euro op tafel. Minder dan de One night stand-uitzendingen kostten. En mede daardoor zijn ze vaak ,,net iets rauwer'' dan de serie die samen met NPS en VARA werd gemaakt, zegt VPRO's dramachef Joost de Wolf. Hij hecht er dan ook aan De nieuwe Lola's te blijven maken, los van de One night stand-films die volgend jaar eveneens een vervolg krijgen. De eerste selectie van achttien nieuwe voorstellen is al gemaakt.

De vraag blijft hooguit of al die veelbelovende scenaristen en cineasten straks voldoende armslag zullen vinden in dit kleine filmland. De Wolf is niet pessimistisch: ,,We hebben nu bijna veertig Lola's gemaakt. En bijna de helft van de makers heeft intussen de weg naar het grote doek al gevonden.''

One night stand: Zoenen of schoppen. Ned.3, 21.05-21.55u.

    • Henk van Gelder