Puerto Rico weet het nog niet

Bijna een maand na de Amerikaanse verkiezingen zijn er nog vier miljoen Amerikanen die wachten op het resultaat van hun stem: de inwoners van het autonome Amerikaanse eiland Puerto Rico.

De gouverneursverkiezingen op het eiland zijn nog steeds onbeslist nadat uit een eerste telling bleek dat het verschil in stemmen tussen Aníbal Acevedo Vilá van de Partido Popular Democrático en oud-gouverneur Pedro Rosselló van de Partido Nuevo Progresista minder dan een half procent (3.880 stemmen) was.

Sinds 3 november zijn de meer dan 7.000 kiesbureaus alle stemmen opnieuw aan het inspecteren. Pas hierna mag de Kiesraad beginnen aan de hertelling.

De verkiezingen tonen vooral hoe verdeeld de Puertoricanen over de status van hun eiland zijn. Het is sinds 1917 onderdeel van de VS maar geen zelfstandige staat. Oud-gouverneur Rosselló – die volgens een voorlopige uitslag 48,18 procent van de stemmen kreeg – pleit voor soevereiniteit van Puerto Rico. Hij leidde in 1999 het verzet tegen de VS na een dodelijk ongeluk met een afgezwaaide bom op het nabijgelegen eiland Vierques dat door de Amerikaanse marine als oefendoel wordt gebruikt.

Acevedo Vilá – die 48,38 procent van de stemmen kreeg – pleit voor behoud van het huidige stelsel en leidde meerdere malen met succes campagnes tegen autonomie. Wie de nieuwe gouverneur wordt, is van belang omdat president Bush duidelijkheid wil over de status van het eiland en de opties – soevereiniteit of de 51ste staat van de VS – laat onderzoeken. De Puertoricanen spreken inmiddels over ,,Floridiaanse taferelen'' en eisen van de Kiesraad een oplossing. Die zegt dat het echter nog tot volgend jaar kan duren voordat de naam van de nieuwe gouverneur bekend kan worden gemaakt.