Oekraïense oppositie eist de macht op

De Oekraïense oppositie wil uitsluitend onderhandelen over de crisis in het land als het gaat om overdracht van de macht. In de hoofdstad Kiev waren vanochtend opnieuw vele tienduizenden mensen op de been, die oppositieleider Joesjtsjenko steunen.

Joesjtsjenko beschuldigt zijn rivaal, premier Janoekovitsj, van grootschalige fraude bij de presidentsverkiezingen van afgelopen zondag. De oppositieleider zei omstreeks het middaguur dat de regering op het punt staat in te grijpen tegen de protesten.

De zittende president Leonid Koetsjma riep gisteren op tot onderhandelingen. Hij noemde de betogingen een `politieke farce' en omschreef de situatie als `buitengewoon gevaarlijk'. Koetsjma's oproep kwam enkele uren nadat Joesjtsjenko in het parlement de overwinning had opgeëist. In het parlement waren op dat moment onvoldoende parlementsleden aanwezig om de nieuwe president formeel in te huldigen. Joesjtsjenko legde symbolisch de eed af.

Parlementslid Mykola Tomenko, een aanhanger van Joesjtsjenko, zei vandaag: ,,Wij willen alleen praten over een vreedzame overdracht van de macht door Koetsjma aan Joesjtsjenko.'' Vanmiddag zal de kiescommissie de officiële uitslag van de zwaar omstreden presidentsverkiezingen bekendmaken. De Europese Unie heeft Kiev vanmiddag gevraagd dat nog niet te doen. Volgens de laatste gegevens staat de pro-Russische Janoekovitsj drie procent voor.

Inmiddels neemt de buitenlandse druk op Oekraïne toe. Washington heeft het land op het hart gedrukt om de verkiezingsresultaten niet goed te keuren voordat de gang van zaken grondig is onderzocht. De buitenlandcoördinator van de Europese Unie, Javier Solana, wil dat de uitslag wordt herzien. ,,Wij nemen geen genoegen met frauduleuze verkiezingen'', waarschuwde Solana. ,,De manier waarop Oekraïne zich na deze verkiezingen opstelt zal bepalend zijn voor de relatie met de Europese Unie.'' Premier Balkenende deed gisteren als voorzitter van de EU een sortgelijke oproep.

Op het centrale Onafhankelijkheidsplein in Kiev en voor het paleis van de president zijn uit protest tentenkampen ingericht. Even buiten het centrum hebben ook enkele honderden aanhangers van Janoekovitsj hun tenten opgeslagen.

De Russische president Poetin heeft het westen gewaarschuwd dat Oekraïne `niet de les hoeft te worden gelezen'. Poetin was zondagavond de eerste om de pro-Russische kandidaat Janoekovitsj te feliciteren met zijn overwinning. Gisteren werd de Russische felicitatie iets afgezwakt.