Muziekpiraat veroordeeld tot geldboete

Een van de grootste muziekpiraten in Nederland, Theo van H., moet 840.000 euro schadevergoeding betalen voor het vervaardigen van grote hoeveelheden illegale cd's met verzamelingen van hitparade-muziek.

De rechtbank in Rotterdam heeft hem hiertoe maandag veroordeeld in een civiele procedure die in 1996 is aangespannen door de belangenorganisaties Stemra en NPVI. Een deel van het geld (390.000 euro) moet hij samen met een mededader opbrengen. Van H. is eerder al in twee strafzaken veroordeeld, een derde zaak tegen hem loopt nog bij de rechtbank in Utrecht.

Volgens directeur Tim Kuik van de stichting Brein, een private organisatie ter bescherming van de rechten van de entertainment-industrie in Nederland, was Van H. in zijn hoogtijdagen goed voor zo'n tien procent van de georganiseerde illegale cd-markt. ,,Gedurende een aantal jaren liet hij ongeveer 50.000 cd's per maand maken die voor 15 tot 20 gulden per stuk werden verkocht – zo'n 12 miljoen gulden per jaar.'' De stichting Brein schat dat er op dit moment nog tien à vijftien van dit soort illegale labels op de markt zijn. Kuik: ,,Het gaat niet alleen om muziek, maar ook om films, computergames en interactieve software. Voor het jaar 2003 hebben we de totale verkoopwaarde van illegale schijfjes op de Nederlandse markt berekend op 207 miljoen euro. Het is wel minder dan het was, door een aantal succesvolle acties, onder meer tegen Van H.''

Van H. was de producent van de destijds populaire fictieve labels `Mega Top 50' en `Mega Hits Top 50'. In 1996 werd hij hiervoor veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf. In 1999 kreeg hij voor het uitbrengen van het label `Megacharts' anderhalf jaar, die hij om gezondheidsredenen niet uitzat. Anderhalf jaar geleden werd hij weer opgepakt, wegens het uitbrengen van het illegale label `Top of the Pops'. Dit had hij aanvankelijk in Nederland laten persen, maar na een inval van justitie liet hij zijn cd's in België branden. De Belgische politie nam in een woonhuis 160 cd-branders en professionele randapparatuur in beslag, volgens de Belgen goed voor een maandelijkse oplage van 30.000 stuks. Van H. werd uitgeleverd aan Nederland, maar is op vrije voeten in afwachting van de behandeling van zijn derde zaak.