Moederliefde

Net als bij het maken van een cryptogram is het bij het kijken naar een thriller niet mogelijk te voorspellen wanneer bij de kijker de oplossing opborrelt. Onbewust hopen de aanwijzingen zich op, tot je opeens weet: de dader heeft het gedaan. Bij de Amerikaanse thriller The Forgotten gaat het iets anders. Daar hoop je steeds dat de film een andere wending neemt dan hij uiteindelijk doet. De mogelijkheid wordt steeds opengelaten dat de oplossingen elegant zijn, maar waar uiteindelijk voor gekozen wordt is steeds bespottelijk. The Forgotten gaat over een vrouw die rouwt om haar zoontje, dat een paar maanden eerder bij een vliegtuigongeluk is omgekomen. Maar had ze wel een zoontje? Of heeft ze het kind verzonnen? Als de videobanden waar ze steeds naar kijkt leeg blijken te zijn en hij ook van foto's op de schoorsteenmantel verdwijnt, lijkt dat laatste inderdaad het geval. Maar waarom bemoeit zich dan een zeer geheim politieonderdeel met de moeder? En waarom vliegen er zomaar mensen door de lucht? De moeder wordt gespeeld door Julianne Moore, een goede actrice, die eerder schitterde in Far From Heaven en The Hours. Door haar aanwezigheid geloof je nog iets langer dat The Forgotten de goede kant opgaat. Dat is niet zo.

The Forgotten. Regie: Joseph Ruben. Met: Julianne Moore, Christopher Kowaleski, Gary Sinise. In: 30 bioscopen.