Microsoft ziet geen kwaad in betaling computerindustrie

De Amerikaanse softwaregigant Microsoft heeft bij een recente grote schikking met concurrenten 19,75 miljoen dollar (15 miljoen euro) betaald aan belanghebbenden. Daarvan ging bijna de helft naar een topbestuurder van een belangenorganisatie van IT-bedrijven. Dit heeft de krant Financial Times vanmorgen onthuld.

Het gaat om een betaling aan de Computer and Communications Industry Association (CCIA), die tot voor kort een van de felste tegenstanders was in een ophefmakende beroepszaak van Microsoft tegen de Europese Commissie over een opgelegde boete. Tot de CCIA behoren belangrijke concurrenten van Microsoft, waaronder Sun Microsystems, Yahoo en Oracle.

Volgens de Financial Times heeft CCIA-voorzitter Ed Black 9,75 miljoen dollar ontvangen van de deal die Microsoft met de CCIA sloot. Microsoft zegt dat het alleen een betaling aan de CCIA heeft gedaan.

Het zou onder meer gaan om een vergoeding voor juridische kosten. Deze specifieke betaling werd niet gemeld op 8 november, toen Microsoft een schikking bekendmaakte met CCIA en Novell, die Microsoft hadden beschuldigd van oneerlijke concurrentie.

CCIA en Novell trokken na de schikking hun steun aan de Europese Commissie in bij de beroepszaak bij het Europese Gerecht van Eerste Aanleg. De Europese Commissie legde Microsoft dit jaar een boete op van 497 miljoen euro wegens misbruik van marktdominantie. Ook wil de Europese Commissie Microsoft verplichten een versie van besturingsprogramma Windows zonder Mediaplayer aan te bieden, zodat concurrenten op de markt voor audio- en videosoftware een kans krijgen. Verder moet Microsoft interfacecodes prijsgeven aan concurrenten op de markt voor servers (computers in kantoornetwerken), zodat hun producten met Windows kunnen communiceren.

Microsoft wil in de beroepszaak bereiken dat de rechter beide maatregelen opschort totdat over een paar jaar een definitieve rechterlijke uitspraak is gedaan in de mededingingskwestie.

Het Europese Gerecht van Eerste Aanleg heeft intussen voor morgen een nieuwe hoorzitting uitgeschreven in de beroepszaak van Microsoft.