Keuze Rusland voor euro dupeert dollar

De koers van de Amerikaanse dollar is vanmorgen opnieuw weggezakt tegenover de euro. Tegen het middaguur noteerde de euro 1,3158 dollar, na eerder op 1,3167 te hebben gepiekt. Dat is de sterkste eurokoers tegenover de dollar sinds het ontstaan van de Europese munt in 1999.

Directe aanleiding voor de dollarzwakte was ditmaal de opmerking van de tweede man van de Russische centrale bank, Alexei Ulyukayev, dat de bank zijn deviezenreserves van in totaal meer dan 100 miljard dollar voor een groter deel in euro's wil aanhouden, en voor een minder groot deel in dollars. Nu al is 35 procent van de reserves in euro's, tegen tien procent twee jaar geleden. Dat aandeel moet nog verder stijgen.

Nieuws uit China verzwakte gisteren al de dollar. Li Ruogu, de tweede man van de Chinese centrale bank, gaf in een vraaggesprek met de Financial Times aan dat China zich niet de les laat lezen door de Verenigde Staten. Li liet weten dat China zich niet door de VS laat commanderen om de Chinese yuan te revalueren. Hij voegde daaraan toe dat het tekort op de betalingsbalans door Amerikanen niet tot het probleem van de rest van de wereld moet worden gemaakt en door de VS zelf moet worden aangepakt.

In Japan lieten functionarissen van de centrale bank in het midden of er grootschalig zal worden ingegrepen door met steunaankopen de dollar te beletten te sterk te dalen tegenover de yen. De dollar zakte in Tokio onder de 103 yen per dollar.

De stemming op de valutamarkt rond de dollar was vanmorgen zo slecht dat ook het opveren van de prijs van ruwe olie werd aangepakt om de Amerikaanse munt te verkopen. In de VS steeg de olieprijs gisteravond weer tot boven de 50 dollar per vat.