Kas

Onlangs huurden rappers Lange Frans en Baas B. het cruiseschip van de Supperclub om te vieren dat hun single Zinloos op nummer 1 stond; een jaar eerder sleten ze hun cd's nog zelf in de Amsterdamse metro. 2004 was artistiek en commercieel een opvallend succesvol jaar voor Nederlandstalige rap. Op het in eigen beheer uitgebrachte debuutalbum Spiegelreflex van de Rotterdamse rapper Kas overheerst juist een vrij sombere visie op het hiphopklimaat. De scene zou lokale artiesten te weinig ondersteunen, en van het niveau van de meeste rappers wordt Kas ronduit droevig. De trage, duistere ritmes op dit album, aangevuld met een stukje piano of viool, lenen zich bij uitstek voor Kas' verhalende rapstijl. Hij vlecht zinnen met pittige rijmconstructies aan elkaar op een wijze die weinigen gegeven is. Het is jammer dat Kas inhoudelijk blijft steken in een lange, haast depressieve tirade. Zijn intelligente, kritische en volwassen hiphop verdient een veel groter publiek dan het handjevol dat naar een album vol geklaag óver hiphop wil luisteren.

Kas, Spiegelreflex (eigen beheer)

    • Saul van Stapele