Hiddink boos over racistisch imago PSV

,,Schandelijke aantijgingen.'' ,,Zeer tendentieus.'' Guus Hiddink ontstak gisteren in woede nadat hij was geconfronteerd met artikelen over racisme bij PSV in serieuze Britse media. Zo kopte de krant The Independent onlangs: `Vieira warns of Eindhoven racism'. De Franse voetballer stelde in het artikel verder dat hij `niet verwacht dat de situatie in Eindhoven verbeterd zal zijn ten opzichte van twee jaar geleden'. Destijds diende Arsenal na de ontmoeting met PSV in september 2002 een officiële klacht in bij de UEFA.

Zowel Patrick Vieira als Thierry Henry zou in het duel dat Arsenal met 4-0 won beschimpt zijn met oerwoudgeluiden en racistische opmerkingen. De Europese voetbalfederatie legde de Eindhovense club tot woede van het PSV-bestuur een boete op van circa twintigduizend euro. Toenmalig voorzitter Harry van Raaij stelde dat de zaak onterecht was opgeblazen omdat slechts een handjevol fans zich had misdragen. Maar van het imago van `racistische club' komt PSV sindsdien in Engeland maar zeer moeilijk af.

Hiddink hekelde de aantijgingen aan het adres van zijn club. ,,Het is natuurlijk niet goed te praten wat hier twee jaar geleden is gebeurd'', zei de coach. ,,Maar ik wil hier wel benadrukken dat het slechts om een paar gekken ging. Die jongens zijn ook bestraft. Het slaat natuurlijk helemaal nergens op dat ook serieuze kranten in Engeland ons als een racistische club neerzetten. We hebben Koreanen. Die zien er geel uit. We hebben een zwarte Peruaan. En een witte kale Deen. Iedereen is hier welkom. We maken geen onderscheid. Dit verdient PSV niet.''

Na de recente oefeninterland Spanje-Engeland waarbij enkele donkere Engelse internationals onheus werden bejegend, staat het onderwerp racisme in het voetbal weer hoog op de agenda in Engeland. De Duitse scheidsrechter Herbert Frandel, die vanavond de ontmoeting tussen PSV en Arsenal leidt, heeft in de Britse media al aangekondigd dat hij de ploegen van het veld zal halen als fans zich aan racistische uitingen te buiten gaan.

In Engeland is er momenteel een rel rond Dwight Yorke. Zondag was de uit Trinidad en Tobago afkomstige voetballer van Birmingham City het slachtoffer van racistische uitingen van fans van de tegenpartij, Blackburn. De politie onderzoekt de zaak. Yorke is een van de voetballers die zich inzet voor de campagne `Geef racisme de rode kaart'.