Het beeld

Lousewies van der Laan heeft zich kranig geweerd de afgelopen week: waardig, persoonlijk betrokken, nooit zinloos geëmotioneerd verdedigde het Kamerlid voor D66 haar motie om het wettelijke verbod op godslastering te heroverwegen. Toch lieten de linkse partijen, de bewindslieden van haar eigen partij en D66-oprichter Van Mierlo haar in de steek en noemde Netwerk (EO) de motie `de zoveelste hype'. Van der Laan heeft geschiedenis geschreven door voet bij stuk te houden op een principieel punt: ook in verwarde tijden mogen gelovigen voor de wet niet anders behandeld worden dan niet-gelovigen.

Steeds duidelijker worden de huidige problemen van Nederland, ook op televisie, teruggebracht tot hun ware proporties, namelijk geen etnische tegenstelling, maar een strijd tussen een kleine minderheid van fundamentalisten en een geseculariseerde of ongelovige meerderheid. Naarmate Nederland alle moslims in een hoek drukt, zal de minderheid groeien. Naarmate de fundamentalisten meer in bescherming worden genomen om de lieve vrede te bewaren, zal het probleem ook groeien. Alain Chouet, voormalig chef van de Franse geheime dienst, waarschuwde Nederland eergisteren in Nova voor een burgeroorlog.

De fundamentalistische EO van Andries Knevel verborg gisteren haar vreugde niet over de nederlaag van Van der Laan. In Knevels eigen programma Het elfde uur kwam een orthodoxe Nederlandse moslim aan het woord, Abdul-Jabbar van de Ven, aan wie de media nog veel plezier zullen beleven. De 26-jarige godsdienstleraar of volgens andere bronnen `jongeren-imam' werd geboren als rooms-katholieke Brabander. Volgens een artikel in Trouw uit december 2002 bekeerde hij zich op z'n veertiende en werd een jaar opgeleid in Saoedi-Arabië. De bewonderaar van de Talibaan liet zich door Knevel enkele krasse uitspraken in de mond leggen. Zo bevestigde hij `iets van blijdschap' te hebben gevoeld over de dood van Theo van Gogh. Hij had contact gehad met jongeren die Kamerlid Geert Wilders bedreigden, en getracht hen van geweld te weerhouden. ,,Maar Wilders moet sterven?'', vroeg Knevel. ,,Iedereen moet sterven'', luidde het diplomatieke antwoord. ,,Laten we zeggen, binnen twee jaar'', zocht Knevel naar precisering, ,,zou u in uw hart blij zijn, wanneer Wilders dood was?'' Van de Ven kon dat niet ontkennen, al hoopte hij dat het niet om een moord door een moslim zou gaan. ,,Liever kanker?'', vroeg Knevel. ,,Bijvoorbeeld, ja'', antwoordde de andere gelovige. Waarna werd afgesloten, Knevel zijn gast bedankte voor zijn verhelderende eerlijkheid en een liberale moslima het woord gaf.

Ik denk niet dat enige wet is overtreden. Mag je op televisie zeggen dat je je zou verheugen over de dood van een bedreigd Kamerlid? Het is ook geen blasfemie als je `val dood!' roept. Maar hoe past het uitlokken van doodswensen door de EO in de oproep van de gereformeerde broeders Donner en Balkenende om het vuurtje niet verder op te stoken? Wat mij betreft verhoudt Andries Knevel zich tot Mohammed B. als George W. Bush tot Osama bin Laden.

    • Hans Beerekamp