Grote Harries

Een wekelijkse greep uit de kiosk. Vandaag de Playboy, met een blootreportage over soapactrice Georgina Verbaan.

Rita's hand en Georgina's borsten. Ledematen zijn dezer dagen de favoriete onderwerpen in kantines, koffiehuizen en treincoupés. En ze splijten de bevolking in tweeën. Had Rita de bebaarde imam haar hand moeten aanbieden? Had hij hem mogen weigeren? Daarover heerst nog verdeeldheid. Maar over Georgina's `Harries' zijn de geleerden het eindelijk eens: ze zijn echt. Jayne Mansfield zei het al: ,,A forty-one inch bust and a lot of perseverance will get you more than a cup of coffee – a lot more.'' De populaire pers maakte van Georgina's boezem haar handelsmerk – en ook Georgina leverde dit lichaamsdeel aanzienlijk meer op dan een kopje koffie.

In de Playboy van december staat, bij een blootreportage van Georgina op een Braziliaans strand, een vraaggesprek. Uiteraard over De Borsten.. ,,Ze zijn inderdaad behoorlijk gegroeid'', constateert de verslaggever. ,,Ik ben ouder geworden, acht kilo aangekomen en aan de pil gegaan. Ziehier het resultaat'', antwoordt ze. ,,Dus ze zijn niet nep?'' houdt de verslaggever aan. Waarop de soapster een litanie begint tegen de roddelpers, die de maat van haar borsten uit de tijd dat ze ,,een graatmager meisje van negentien was'' vergeleek met de huidige omvang. ,,Daar insinueren ze mee dat ik ontevreden zou zijn, en ik zit juist lekker in mijn vel.''

Wie Georgina bloter wil zien dan in de omfloerste fotoreportage, kan à 3 euro door Playboys eigen internet-kijkgat naar exclusieve foto's en filmpjes loeren: `Georgina Behind The Scenes.' Dit uitmelken van de reportage, meldt het Algemeen Dagblad, levert de actrice naast de opbrengst van de fotoreportage zelf en het downloaden van haar portret op mobiele telefoons, mogelijk een paar ton op.

Maar nog steeds bleef de vraag die het land al zo lang in spanning hield, onbeantwoord. Ondertussen werd de actrice steeds explicieter bevraagd en bevoeld door verslaggevers van de populaire pers. Op de Amsterdamse zender AT5 was te zien hoe de gossip-verslaggever zich eigenhandig van de echtheid wilde vergewissen, een dergelijke scène siert ook de website van De Telegraaf.

En zoals de wakkere krant zondag al Rita's geweigerde hand paginagroot presenteerde, brengt De Telegraaf vandaag `exclusief' het nieuws over De Borsten: `Georgina puur natuur'. Artsen van het Diagnostisch Centrum Amsterdam waren bereid een `mammografie' te maken, `HET BEWIJS!' waarmee de ochtendkrant vandaag opent. Een tot nieuws verheven trivialiteit die zijn weerga in de Nederlandse dagbladgeschiedenis niet kent.

,,Ik ben dol op mijn Harries'', verklaart Georgina, ,,maar zoveel aandacht als ze na de Playboy-reportage hebben gehad slaat echt alles.'' De hoofdpersoon is blij dat alle siliconen-verhalen uit de wereld zijn en wil nu met vakantie om bij te komen. Op de voorpagina staan ook twee bouwvakkers aan wie Georgina het grote nieuws als eerste mededeelde. Die vertrouwden haar toe over het vraagstuk omtrent De Borsten 's nachts wakker te hebben gelegen. Nu nog een exclusieve foto van Rita, handenschuddend met de imam, en Nederland kan weer rustig slapen.

Playboy, verschijnt maandelijks, €4,95

    • Tom Rooduijn