Gary Sinise

De Amerikaanse acteur Gary Sinise heeft het in een film nooit tot een hoofdrol geschopt. Op het toneel wel.

Het stomste stuk waarin Gary Sinise ooit gespeeld heeft, werd geregisseerd door John Malkovich. Sinise zegt het met enig genoegen. ,,Het was zo slecht bedacht door Malkovich'', beweerde hij een paar jaar geleden tegen een Ierse krant. ,,Ik zou er nog uren over door kunnen gaan.'' Sinise en Malkovich begonnen hun carrière allebei bij het Steppenwolftheater, een theater in Chicago dat in 1974 door Sinise en twee vrienden werd opgericht. Sinise was toen 18 jaar. De naam nam hij van het boek van Herman Hesse dat hij bij een vriend zag liggen. Hij heeft het boek nog steeds niet gelezen. Het Steppenwolftheater is ondertussen uitgegroeid tot een van Amerika's bekendste theaters, vooral wegens het intense fysieke spel van de acteurs, dat door sommige critici ook nog als `filmisch' werd omschreven. Volgens Sinise was dat een van de gelukkige resultaten van de moeilijke omstandigheden uit het begin: het eerste onderkomen van het theater, de kelder van een kerk, was zo benauwd en er waren vaak zo weinig bezoekers dat ze niet voor het schellinkje hoefden te spelen, maar `klein' konden acteren.

De meeste spelers van het Steppenwolf, zijn inderdaad in de bioscoop terechtgekomen. Als eerste John Malkovich, die op Broadway de show stal toen Steppenwolf daar in 1982 True West van Sam Shepard opvoerde. Sinise zat ook in het stuk, maar werd niet opgemerkt. ,,Soms ging ik na afloop van de show naar Times Square, at een broodje en speelde een computerspelletje, terwijl Malkovich uitging met Antonioni of Cassavetes.'' Volgens Sinise raakte zijn gezelschap elke keer dat er een stuk in New York werd opgevoerd een acteur kwijt aan de film, onder wie Joan Allen en Laurie Metcalf.

Sinise (Blue Island, Illinois, 17 maart 1955) had zijn geluk eind jaren zeventig zelf al eens in Hollywood beproefd, maar daar was de roem van het Steppenwolf toen nog niet doorgedrongen. Het lukte hem alleen te figureren in soaps en sitcoms. Later probeerde hij het nog eens als regisseur. In 1988 regisseerde hij Richard Gere in Miles From Home en in 1992 zichzelf en Malkovich in Of Mice and Men. De films streden om een Gouden Palm op het festival van Cannes, maar hadden in Amerika geen succes.

De volgende keer kwam Sinise weer in Hollywood terecht als acteur. Hij speelde luitenant Dan in Forest Gump (Robert Zemeckis, 1994), en kreeg prompt een Oscarnominatie voor beste bijrol. Het leidde tot rollen in onder meer Apollo 13 (Ron Howard, 1995) Ransom (Howard, 1996) Snake Eyes (Brian de Palma, 1998) en Mission to Mars (De Palma, 2000) en The Human Stain (Robert Benton, 2003). Maar altijd moest hij daarin grotere sterren voor zich dulden, zoals Hanks, Mel Gibson, Nicholas Cage en Anthony Hopkins. Nu de populariteit van Forest Gump is uitgewerkt, worden zijn rollen steeds kleiner. In The Forgotten heeft hij nog maar een klein rolletje als psychiater van de hoofdpersoon. Nu speelt Sinise de hoofdrol in een televisieserie. En hij staat nog steeds op het toneel.

    • Bianca Stigter