Fortis boekt groei winst 3de kwartaal

Bank en verzekeraar Fortis heeft in het derde kwartaal een stijging geboekt van de operationele winst. De toename is voor het bedrijf reden de winstverwachting voor heel 2004 te verhogen.

Dit heeft het Belgisch-Nederlandse concern vanmorgen bekendgemaakt.

De winststijging kwam volgens Fortis met name door een strikte kostenbeheersing, minder voorzieningen voor slechte leningen en het sterke resultaat bij het bankbedrijf.

De operationele winst, die komt uit de gewone dagelijkse bedrijfsactiviteiten, steeg met 34 procent naar 676 miljoen euro in vergelijking met het derde kwartaal van 2003. De winst in de bankdivisie steeg met 77 procent naar 432 miljoen euro. De winst van de verzekeringstak daalde met 22 procent tot 265 miljoen euro. Deze daling werd veroorzaakt door de desinvestering van het Amerikaanse verzekeringsbedrijf Assurant. De nettowinst voor de hele groep daalde met 6 procent naar 638 miljoen euro door de afnemende winst van de verzekeringstak.

Fortis, dat 52.000 werknemers heeft en vooral actief is in de Benelux, zei vanmorgen dat het nu verwacht dat de operationele winst voor heel 2004 zal stijgen met minstens 30 procent vergeleken met de 2,2 miljard euro die over 2003 werd geboekt. Het bedrijf had eerder gezegd een stijging te verwachten van ten minste 10 procent. De nieuwe winstverwachting gaat uit van het huidige niveau van de aandelenmarkt. Fortis heeft de afgelopen jaren flink te lijden gehad onder de dalende aandelenkoersen en profiteerde in het derde kwartaal van de stijgende trend op de meeste effectenbeurzen.

Bestuursvoorzitter Jean-Paul Votron – sinds zeven weken topman van het concern – zei dat de nadruk de komende jaren onder meer op verhoging van de efficiëntie komt te liggen. De van Citigroup afkomstige Belg Votron, die begin oktober Anton van Rossum opvolgde, zei in een persbericht dat hij eind januari zijn visie op de toekomst van Fortis zal publiceren. ,,De huidige strategie vormt hiervoor de basis, maar hierbinnen zal die verscherpen voor kerncomponenten van onze toekomstige ontwikkeling'', aldus Votron.

Fortis heeft eerder gezegd dat het verzekeringsbedrijf, met onder meer Amev en Stad Rotterdam, in Nederland aan een ingrijpende reorganisatie werkt, waardoor 750 banen verdwijnen. Deze reorganisatie ligt op koers, aldus Fortis.

De cijfers van het financiële concern waren iets beter dan analisten hadden verwacht. Het aandeel steeg dan ook op de Amsterdamse beurs. Rond het middaguur noteerde het aandeel 20,06 euro, een stijging van 0,7 procent op een beurs waar de AEX-index rond het slotniveau van gisteren stond.