EU hekelt Iran om schending rechten

De Europese Unie (EU) heeft scherpe kritiek geuit op de schending van mensenrechten in Iran. In een vanochtend in Teheran afgegeven diplomatieke boodschap worden onder andere de recente arrestaties van journalisten, internettechnici en webloggers gehekeld.

De EU en Iran besloten twee jaar geleden tot een dialoog over de mensenrechten. Sinsdien is in Europese ogen volstrekt onvoldoende vooruitgang geboekt, en vanochtend werd die waarschuwing door een delegatie van de EU, onder leiding van de Nederlandse ambassadeur De Vries, overgebracht op het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

,,We hebben al een paar keer onze zorgen geuit, nu maken we die ook openbaar om te laten zien dat het ons ernst is'', zei een Europese diplomaat die anoniem wilde blijven. ,,Het bezoek van de ambassadeurs is het zwaarste middel dat we hebben.''

De demarche komt op een moment dat de drie grootste EU-lidstaten, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië, toenadering hebben gevonden met Iran over zijn nucleaire programma.

Vanochtend overhandigde de EU een lijst met de namen van 19 gevangenen van wie de vrijlating wordt gevraagd. Zo werd de vader van een naar Nederland gevluchte Iraanse weblogger in gijzeling genomen om zijn zoon te laten stoppen met schrijven. Enkele activisten hebben een reisverbod opgelegd gekregen, onder wie dissident Emaeddin Baghi die een toespraak zou houden op een congres in Nederland. Ook wordt gevraagd om vrijlating van onder anderen een pastoor die in een militaire gevangenis zit.

    • Thomas Erdbrink