`Dance4ever' toont vrolijke mix stijlen

Plezier en kunst hebben een moeizame verhouding. Voor volwassenen althans, want de ernst van het net afgesloten Cadance Festival voor moderne dans is niet te vergelijken met het kinderlijke plezier van het Internationaal danstheater voor de Jeugd. Of hun nieuwe productie Dance4ever kunst is, is de vraag, maar ze laten hun publiek zich laven aan de bron van de dans: de vreugde van het bewegen. Geen mens(je) verlaat de zaal zonder glimlach.

Die glimlach wordt bereikt door de voor het Internationaal danstheater gebruikelijke overvloed aan kostuums, kleuren en ritmische dansen. Steltlopers, Argentijnse tangoparen, Kaukasische hakken-teners, breakdancers, heupwiegers uit Tahiti: elk werelddeel lijkt vertegenwoordigd door zijn eigen sjablonen. Dat maakt Dance4ever toegankelijk en aanstekelijk. Decor- en lichtontwerpers Reier Pos en Rob Scheeren toveren met de doeken en licht de theatrale basismagie (schimmenspel!) tevoorschijn, en winnen zo veel kinderen voor het danstheater. Dance4ever verricht weer pionierswerk.

Wie met de regels der kunst rekening houdt, kan wel wat minpuntjes ontdekken. Regisseurs Jan Knoppers en Brigitta Hauer tonen scène na scène leuke dans, maar een dramaturgische gedachte ontbreekt. Wat willen ze zeggen, behalve dan dat er veel landen en veel dansen zijn? Knoppers en Hauer komen er niet uit; de overgangen in de voorstelling lopen niet. Je schakelt abrupt van China naar breakdance over, zonder een samenhangende gedachte of verhaallijn. Hoogtepunten als het directe contact met het publiek in een opzwepende trommelscène komen onlogisch vroeg, en het einde, een langzamer Indiase dans, vormt de spreekwoordelijke nachtkaars. De energie die Dance4ever in zich heeft is niet goed verdeeld.

Kinderen zal dat worst zijn. Die kijken met open mond naar alle magie. En volwassenen kunnen bij een inzinkinkje met open mond kijken naar een mooie danseres als Ldia Nosianová. Als er één groep de meest uiteenlopende dansstijlen beheerst is het wel het Internationaal danstheater.

Internationaal Danstheater voor de Jeugd: Dance4ever. Regie: Jan Knoppers, Brigitta Hauer. Gezien 13/11 Theater De Veste Delft. Tournee t/m juni 2005. Inl: 020-6239112 of www.intdanstheater.nl

    • Ingrid van Frankenhuyzen