Bush gaat CIA grondig hervormen

De Amerikaanse president Bush heeft gisteren opdracht gegeven tot een grondige herziening van de inlichtingendienst CIA. Hij volgt hiermee aanbevelingen van de 11 september-commissie op.

Een van de andere veranderingen die het Witte Huis voorstaat, is de uitbreiding van de CIA met duizenden agenten. Het zou neerkomen op een groei van 50 procent die ,,zo snel mogelijk'' zou moeten beginnen. Bush heeft de CIA negentig dagen de tijd gegeven om met een begroting en een plan te komen, zo melden bronnen.

De nieuwe agenten zouden moeten komen te werken in ,,missie-doorslaggevende talen'' zoals Arabisch, en zich bezig moeten houden met manieren waarop wetenschap van betekenis kan zijn voor ,,de oorlog tegen terrorisme, de proliferatie van massavernietigingswapens, en nieuwe en opkomende bedreigingen''.

De commissie die onderzoek deed naar de aanslagen van 11 september 2001 had hierop aangedrongen en gevraagd om een grotere diversiteit onder de CIA-agenten zodat ,,zij gemakkelijker kunnen integreren in buitenlandse steden''.

Volgens het memorandum wil het Witte Huis verder dat het ministerie van Defensie de geheime paramilitaire operaties van de CIA overneemt. Paramilitaire eenheden van de dienst waren bijvoorbeeld betrokken bij de eerste fase van de oorlogen in Afghanistan en Irak en hebben heimelijk in Pakistan gezocht naar terroristenleider Osama bin Laden.

President Bush heeft volgens hoge ambtenaren de CIA en het ministerie van Defensie om commentaar gevraagd. Beide instellingen zouden lauw hebben gereageerd op het plan.

Een hoge functionaris waarschuwde gisteren dat de opdracht van de president niet moet worden gezien als een verandering van beleid of een verzoek om een verhoging van het budget van de inlichtingendienst. ,,Het is een poging om een antwoord te geven op de aanbevelingen van de 11 september-commissie'', aldus de anonieme functionaris.

De opdracht van de president komt voor de CIA op een ongelukkig moment, zeggen waarnemers. In de afgelopen weken namen vier topfunctionarissen van de dienst ontslag omdat zij het niet eens zouden zijn met het beleid van Porter Goss, de nieuwe directeur van de inlichtingendienst. Hij werd in september door president Bush aangesteld om de CIA te hervormen na hevige kritiek over het feit dat de dienst de aanslagen van 11 september 2001 niet had zien aankomen en foute informatie gaf over de aanwezigheid van massavernietigingswapens in Irak.