Britse troonrede: veiligheid

De Britse regering concentreert zich in de aanloop naar de parlementsverkiezingen, verwacht in mei 2005, op misdaad- en terreurbestrijding.

Dat blijkt uit de Queen's Speech, de troonrede waarmee de Britse koningin Elizabeth II gisteren het parlementaire jaar opende en die algemeen wordt gezien als ,,kladversie van een verkiezingsmanifest''. Een kwart van de 32 wetsvoorstellen die de regering van Tony Blair aankondigde hebben te maken met law and order en het voorkomen van terreur. Britten maken zich daarover zorgen, blijkt uit peilingen, maar de liberale oppositie beschuldigde de premier ervan een ,,klimaat van angst'' te scheppen uit electoraal belang.

Dat zou ook blijken uit het uitlekken, gisteren, van een (onbevestigd) bericht dat de veiligheidsdiensten een aanslag met een vliegtuig op het Londense financiële district Canary Wharf zouden hebben voorkomen.

Blair zei gisteren dat ook hervorming van de publieke sector prioriteit houdt, maar dat blijkt slechts uit één wetsvoorstel, om scholen meer verantwoordelijkheid te geven. Hij beloofde een nieuwe antiterreurwet, waarvan nog weinig details bekend zijn, maar die vermoedelijk het stroomlijnen van rechtszaken zal omvatten, waaronder het afschaffen van de jury, wat zeker controverse zal wekken.

De regering zal het omstreden plan voor een verplichte identiteitskaart doorzetten, als onderdeel van een omvangrijke Home Office Bill, die zich verder richt op grotere en kleinere misdaad, deels onder de noemer antisociaal gedrag. Het identiteitsbewijs, definitief in te voeren per 2010, is ook bedoeld om illegale arbeid tegen te gaan. Sommige verdachten moeten als de regering haar zin krijgt voortaan een verplichte drugstest ondergaan en DNA afstaan voor een databank. Een `Britse FBI' gaat grootschalige fraude en smokkel van drugs en mensen bestrijden.

De troonrede kondigde ook een wetsvoorstel aan om een referendum over de Europese constitutie te kunnen houden. Dat wordt vermoedelijk nog dit jaar ingediend, waarmee meer duidelijk wordt over de vraag die de Britten dan zullen moeten beantwoorden, maar die vermoedelijk geen datum bevat, al lijkt het voorjaar van 2006 de meeste kans te maken.