Akzo-dochter koopt licentie op griepvaccin

Vaccinproducent Nobilon, een dochteronderneming van verf- en farmacieconcern Akzo Nobel, heeft een licentie gekocht voor de productie, marketing en verkoop van een griepvaccin. Het bedrijf betaalt hiervoor acht miljoen euro aan het Australische farmacieconcern Biodiem.

Nobilon verwacht dat het griepvaccin omstreeks 2010 op de markt komt. Zelf werkt het bedrijf, dat vorig jaar is opgericht, ook al aan een griepvaccin. Volgens een woordvoerder verwacht het bedrijf ,,sterker in de markt te staan'' als het meer vaccins beschikbaar heeft.

De wereldmarkt van griepvaccins bedraagt nu circa 1 miljard euro, maar zal tegen 2010 naar verwachting zijn verdubbeld. Dat heeft te maken met de `vergrijzing' van de wereldbevolking, maar ook met overheden die bestaande vaccinaties willen uitbreiden.

Biodiem verkoopt het griepvaccin al in Rusland en de andere voormalige sovjetrepublieken. Het wordt toegediend via een neusspray – de meeste vaccins worden nu nog toegediend via een injectie. Om het middel ook in andere delen van de wereld op de markt te mogen brengen zijn extra klinische proeven nodig. Mocht het vaccin op de markt komen, dan heeft Biodiem de rechten voor Noord-Amerika en de voormalige Sovjet-republieken. Nobilon heeft de rechten voor de rest van de wereld, met uitzondering van Japan. Voor Japan hebben de bedrijven de rechten verdeeld.

's Werelds grootste producent van griepvaccins, Aventis Pasteur, is begin dit jaar een samenwerking begonnen met het Nederlandse biotechnologiebedrijf Crucell voor de productie van griepvaccin. Nu maakt Aventis zijn vaccin nog in kippeneieren, maar het bedrijf wil overstappen op een goedkopere en veiligere methode. Kippeneieren kunnen besmet raken met virussen of bacteriën die vervolgens in het vaccin terechtkomen. Dat is waarschijnlijk gebeurd in een fabriek van het Amerikaanse bedrijf Chiron. Daardoor is een paar maanden geleden een grote partij griepvaccin voor de Amerikaanse markt afgekeurd, wat tot een ernstig tekort heeft geleid.

Minister Hoogervorst (Volksgezondheid, VVD) pleitte er vorige week voor dat Europa meer aandacht besteedt aan de productie van vaccins en antibiotica. Steeds minder bedrijven produceren vaccins, omdat ze commercieel niet zo aantrekkelijk zijn als medicijnen. Terwijl de behoefte aan vaccins groot is, zoals voor de bestrijding van aids, tuberculose, griep en sars.