Ajax geeft Juventus zege op presenteerblaadje

,,Frustrerend.'' Trainer Ronald Koeman vatte de kansloze missie van Ajax in het naargeestige, vrijwel verlaten stadion Delle Alpi in één woord samen. Juventus deed waar Italiaanse voetbalploegen een patent op hebben: met een minimale score (1-0) winnen. Het machteloze Ajax leed zijn vierde nederlaag in de Champions League tegen een ploeg die slechts op halve kracht speelde. Het enige lichtpuntje was het verdienstelijke optreden van de Europese debutant Ryan Babel, in de spits. De zeventienjarige junior werd door Koeman in het diepe gesmeten, maar hij redde zich aardig. Babel was moeilijk van de bal brengen, demonstreerde een aantal mooie bewegingen en had zo'n tien minuten na rust de beste kans om Ajax op gelijke hoogte te brengen. Zijn schot ging echter voorlangs.

Ajax legde het hoofd al na een kwartier zelf op het hakblok. Uitgerekend Maxwell, die volgens de Italiaanse media in dit duel een contract bij Juve kon verdienen, verspeelde de bal knullig aan Camoranesi. De middenvelder trok de bal voor en de aanstormende Zalayeta liet doelman Vonk kansloos. Zoals hij zelf later zou bevestigen, had Maxwell daarna grote moeite zich van deze klap te herstellen. De linksback speelde onzeker, tikte de bal vaak risicoloos terug op de keeper en ondernam zelden een actie langs de lijn. Ook linksbuiten Boukhari ondervond daarvan de nadelige gevolgen. Maxwell zei bij het fatale moment verrast te zijn door de snelheid waarmee Camoranesi plotseling voor hem stond om de bal over te nemen.

Koeman wilde de black-out van Maxwell niet in verband brengen met de publicaties van de afgelopen dagen in de Italiaanse kranten. Het landelijke sportdagblad La Gazzetta dello Sport kondigde de Braziliaan gisteren op de voorpagina zelfs in een grote kop aan als de attractie van deze wedstrijd. Die voorspelling werd dus op een andere manier realiteit dan was bedoeld. Koeman: ,,Je kunt bij niemand naar binnen kijken. Ik weet alleen dat Maxwell erop gebrand was om goed te spelen. Hij wilde aantonen dat de interesse terecht is. Ik geloof niet dat hij daardoor onder te grote mentale druk heeft gestaan. Maxwell is nu eenmaal een speler die soms te nonchalant zijn verdedigende taak uitvoert.''

Ook Maxwell zei zelf geen extra druk te hebben gevoeld. ,,Wat de mensen ook beweren, ik was hier alleen om voor Ajax te spelen.'' Ajax noch Maxwell is benaderd door Juventus voor een eventuele transfer. Als het inderdaad klopt, zoals bij de Amsterdamse club wordt gedacht, dat zijn zaakwaarnemer Raiola in Turijn een proefballonnetje heeft opgelaten, dan pakte dit vooralsnog averechts uit. Al zullen de kwaliteiten van een speler door een club nooit in één wedstrijd worden beoordeeld.

Maar in het verleden wisten Van 't Schip (Genoa), Van der Meyde (doelpunt tegen AS Roma, ingelijfd door Inter) en Chivu (Roma) wel in Europese wedstrijden een contract te verdienen. Ibrahimovic vindt dat Maxwell niet hoeft te wanhopen. ,,Hij was er vorig jaar al aan toe om naar het buitenland te gaan. Als je geen fouten maakt kun je ook niets leren'', aldus de spits die gisteravond door zijn voormalige collega's Escudé en Grygera aardig in bedwang werd gehouden.

In zijn moedeloosheid zocht Ronald Koeman naar meer van dit soort positieve aspecten die de pijn over de nederlaag moesten verzachten. Dit verlies moest in zijn optiek toch anders worden gezien als de afgang in München (4-0 tegen Bayern) en Tel Aviv (2-1 tegen Maccabi). ,,We zijn duidelijk op de weg terug'', aldus de trainer van Ajax. ,,Het centrum van de verdediging stond goed. Eén individuele fout wordt echter op dit niveau direct afgestraft. Daar ben ik steeds bang voor. Het was nu Maxwell, maar het is ook wel eens een ander geweest.''

Ajax had in de graftombe van Delle Alpi, waar slechts 6.865 toeschouwers de lege tribunes van het immense stadion (capaciteit 70.000) bevolkten, wellicht meer kans gehad op een goed resultaat als de Oostenrijkse scheidsrechter Konrad Plautz in de eerste helft een speler van het team van Fabio Capello uit het veld zou hebben gestuurd. Na een overtreding en een opstootje kreeg Van der Vaart een klap in het gezicht van Montero. De arbiter loste dit incident op door beide spelers een gele kaart te geven.

Later trapte Camoranesi na bij Boukhari. Koeman stond er langs de lijn met zijn neus bovenop. De trainer van Ajax: ,,En de vierde official (Gerald Lehner uit Oostenrijk, red.) ook. Hij zag het gebeuren, maar wimpelde het weg. Dat hebben grote clubs als Juventus ook nog eens mee. Er wordt op zo'n moment met twee maten gemeten.''

Op Juventus kon Koeman maar beter niet al te kritisch zijn. Ajax heeft de ploeg uit Turijn nog nodig op de laatste speeldag in de eerste ronde van de Champions League, woensdag 8 december, om verzekerd te zijn van deelname aan het UEFA-Cuptoernooi in het voorjaar. Juventus ontmoet dan Maccabi in Tel Aviv, Ajax krijgt het eveneens reeds geplaatste Bayern München op bezoek. ,,Ik hoop dat Juventus die avond zijn sportieve plicht vervult'', sprak Koeman enigszins bezorgd.

Juventus 1 Ajax 0

Ruststand 1-0. 15. Zalayeta 1-0. Schds: Plautz (Oos). Tsch: 6.865. Gele kaarten: Montero, Camoranesi (Juventus) en Van der Vaart (Ajax).

    • Erik Oudshoorn